Auto’s besmetten met malware via diagnostische tools van garages

Het hacken van voertuigen kan interessant zijn voor criminelen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld door een voertuig te hacken deze ontgrendelen of de controle over het voertuig overnemen. Een nieuwe tool geeft aanvallers in theorie de mogelijkheid met één cyberaanval een groot aantal voertuigen met malware te besmetten.

Security consultant Craig Smith, oprichter van OpenGarages en schrijver van het Car Hacker’s Handbook, presenteerde op de Derbycon conferentie een nieuwe goedkope tool waarmee aanvallers op zoek kunnen gaan naar kwetsbaarheden in diagnostische software die door autodealers en garages wordt gebruikt. De tool bootst de interne systemen van een auto na en bestookt diagnostische tools met willekeurige data in de hoop kwetsbaarheden aan te treffen.

Malware verspreiden via diagnostische tools

Indien aanvallers erin slagen dergelijke kwetsbaarheden te vinden kunnen zij deze misbruiken om malware via de diagnostische tools op de interne computer van auto’s te krijgen. Hierdoor zouden zij in theorie grote hoeveelheden voertuigen kunnen besmetten.

In de onderstaande video die door Andrew Crenshaw van IronGeek online is gezet is de presentatie van Craig Smith te bekijken.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.