Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt dat gebruikt van SSLv2 mogelijk in strijd is met Wet bescherming persoonsgegevens

encryptie

In het protocol SSLv2 is vorige week het “DROWN” (Decrypting RSA with Obsolete and Weakened eNcryption) lek aangetroffen, dat aanvallers de mogelijkheid geeft versleutelde verbindingen kunnen kraken. Bedrijven die ondanks dit lek gebruik blijven maken van SSLv2 overtreden hiermee mogelijk de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Dit stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Autoriteit Persoonsgegevens zegt met verscherpte aandacht te kijken naar het protocol SSLv2. Met dit protocol kunnen beveiligde verbindingen worden opgezet met onder meer websites. Op 1 maart werd bekend dat dit protocol een lek bevat dat ook wel DROWN wordt genoemd. Veel websites ondersteunen SSLv2 nog wel, maar maken gebruik van het TLS protocol om versleutelde verbindingen op te zetten. Indien een server echter voor zowel SSLv2 als TLS dezelfde privésleutel gebruikt kan een aanvaller via DROWN TLS-verbindingen ontsleutelen. Hierdoor krijgen zij toegang tot het dataverkeer.

Configuratie aanpassen

De Autoriteit Persoonsgegevens noemt het met het oog op het DROWN lek van groot belang dat organisaties hun configuratie aanpassen. De privacyorganisatie wijst op de ICT-beveiligingsrichtlijnen voor TLS van het NCSC, die organisaties adviseert hoe zij met TLS passende maatregelen kunnen nemen. Ook benadrukt de Autoriteit Persoonsgegevens dat indien gebruik wordt gemaakt van de programmeerbibliotheek OpenSSL deze bijgewerkt dient te zijn naar de laatste versie.

De privacytoezichthouder waarschuwt dat organisaties die hun configuratie niet aanpassen en gebruik blijven maken van configuraties die bekende kwetsbaarheden bevatten hiermee mogelijk artikel 13 van de Wbp overtreden. Naarmate de gegevens waarmee wordt gewerkt een gevoeliger karakter hebben of de context waarin deze wordt gebruikt een grotere bedreiging vormt voor de persoonlijke levenssfeer van burgers worden de eisen die de Wbp stelt aan de beveiliging hoger.

Meer over
Lees ook
ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder, Praktijk voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie gaat voor veilig e-mailen gebruikmaken van Fenestrae Bastion 365. Met de oplossing kunnen de medewerkers van praktijk Snijder vertrouwelijke persoonsgegevens en medische informatie veilig mailen naar zorgprofessionals en patiënten middels Microsoft Office 365. Bastion 365 is de oplossing die ervoo1