Autoriteit Persoonsgegevens bemiddelt bij 52 verzoeken om vergeten te worden

155 mensen hebben de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sinds juli 2014 gevraagd om te helpen zoekresultaten op hun naam te laten verwijderen uit een zoekmachine. In 50 gevallen heeft de toezichthouder bemiddeld bij Google en twee keer bij Bing. In 37 gevallen heeft de AP ervoor kunnen zorgen dat zoekresultaten uit een zoekmachine werden verwijderd.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde drie jaar geleden dat burgers het recht hebben om vergeten te worden. Hiermee hebben mensen in Europa expliciet het recht zoekresultaten op hun naam te laten verwijderen indien deze ongepast, irrelevant of gedateerd zijn. Daarnaast kunnen burgers ook resultaten laten verwijderen die inbreuk maken op hun persoonlijke levenssfeer, zonder dat dit te rechtvaardigen valt door bijvoorbeeld de rol die iemand in het openbare leven speelt.

Bemiddeling door de AP

Zoekmachines geven echter niet in alle gevallen gehoor aan een verwijderverzoek. In dit geval kunnen betrokkenen de AP vragen te bemiddelen. In juli 2014 heeft de toezichthouder voor het eerst een dergelijk verzoek binnengekregen. Zoekmachines zijn overigens niet verplicht na bemiddeling van de AP gehoor te geven aan verwijderverzoeken, maar doen dit volgens de AP in veel gevallen wel.

De AP heeft sinds juli 2014:

  • 50 keer bemiddeld bij Google en twee keer bij Bing. In 37 gevallen werden zoekresultaten verwijderd, terwijl 14 verzoeken zijn afgewezen;
  • in 70 gevallen niet bemiddeld aangezien de beslissing van de zoekmachines juist leek te zijn;
  • 23 verzoeken niet in behandeling genomen, bijvoorbeeld omdat het verzoek te laat is ingediend;
  • in drie gevallen betrokkenen doorverwezen naar een overheidsorganisatie om de publicatie van persoonsgegevens bij de bron te laten verwijderen;

Acht verzoeken zijn momenteel nog in behandeling bij de AP.

Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.