Australië wil internetbedrijven dwingen communicatie te ontsleutelen

encryptie

De Australische overheid wil via een nieuwe wet internetbedrijven als Facebook en Google kunnen dwingen versleutelde berichten van vermeende extremisten en criminelen te ontsleutelen. Hoe dit in de praktijk precies wordt vormgegeven is echter onduidelijk.

Het gaat om een wetsvoorstel dat internetbedrijven dezelfde verplichting geeft om opsporingsinstanties te helpen als telecombedrijven in Australië al langer hebben. De politie mag techbedrijven alleen vragen communicatie te ontsleutelen indien een rechter hiervoor een dwangbevel heeft afgegeven.

Criminaliteit tegengaan

Malcolm Turnbull, premier van Australië, stelt dat de nieuwe wetgeving noodzakelijk is om technologische ontwikkelingen die criminaliteit faciliteren tegen te gaan. “We moeten zeker stellen dat het internet niet wordt gebruikt als een duistere plek waar slechte mensen hun criminele activiteiten verbergen van de wet”, tekent The Guardian op uit de mond van Turnbull.

Turnbull benadrukt overigens geen backdoor in applicaties en platformen te willen laten inbouwen. “Een backdoor is doorgaans een fout in een softwareprogramma waarvan de ontwikkelaar van het softwareprogramma wellicht niet op de hoogte is, en die door iemand die hiermee bekend is kan worden uitgebuit”, aldus Turnbull.

'Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen'

Dit is opvallend, aangezien techbedrijven doorgaans zelf niet in staat zijn encryptie van hun gebruikers te kraken. De privésleutel die hiervoor nodig is wordt opgeslagen door gebruikers, waardoor techbedrijven hier geen toegang toe hebben. “Ik ben geen cryptograaf, maar wij willen hun ondersteuning zeker stellen. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij kunnen niet simpelweg hun stellen dat zij hier niets mee te maken hebben”, aldus Turnbull.

Meer over
Lees ook
Encryptie onmisbaar door privacywetgeving

Encryptie onmisbaar door privacywetgeving

Privacy staat door toedoen van Edward Snowden en de NSA weer stevig op de kaart, nadat sinds de aanslagen in de VS in 2001 de balans naar veiligheid was doorgeslagen. Met het etiket terrorisme als middel om critici de mond te snoeren, kon bijvoorbeeld het afluisteren van Europese regeringsleiders door de Amerikaanse geheime dienst NSA plaatsvinden1

Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

De cybercriminelen achter de Bitcrypt-ransomware hebben een flinke blunder gemaakt. De nieuwe ransomware versleutelt data op computers en eist vervolgens losgeld. Door een fout van de cybercriminelen is de data echter gewoon te redden zonder losgeld te betalen. Wie geïnfecteerd wordt met Bitcrypt krijgt de boodschap te zien dat zijn data is versle1

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN gaat mobiele klanten de mogelijkheid bieden zichzelf te beschermen tegen afluisteren. De Nederlandse telecomprovider werkt samen met Silent Circle om apps aan te bieden die spionage door bijvoorbeeld inlichtingendiensten moet voorkomen. Ook de Blackphone, een speciale 'anti-spionage' telefoon, wordt op termijn door KPN aangeboden aan klanten.1