Australië wil internetbedrijven dwingen communicatie te ontsleutelen

encryptie

De Australische overheid wil via een nieuwe wet internetbedrijven als Facebook en Google kunnen dwingen versleutelde berichten van vermeende extremisten en criminelen te ontsleutelen. Hoe dit in de praktijk precies wordt vormgegeven is echter onduidelijk.

Het gaat om een wetsvoorstel dat internetbedrijven dezelfde verplichting geeft om opsporingsinstanties te helpen als telecombedrijven in Australië al langer hebben. De politie mag techbedrijven alleen vragen communicatie te ontsleutelen indien een rechter hiervoor een dwangbevel heeft afgegeven.

Criminaliteit tegengaan

Malcolm Turnbull, premier van Australië, stelt dat de nieuwe wetgeving noodzakelijk is om technologische ontwikkelingen die criminaliteit faciliteren tegen te gaan. “We moeten zeker stellen dat het internet niet wordt gebruikt als een duistere plek waar slechte mensen hun criminele activiteiten verbergen van de wet”, tekent The Guardian op uit de mond van Turnbull.

Turnbull benadrukt overigens geen backdoor in applicaties en platformen te willen laten inbouwen. “Een backdoor is doorgaans een fout in een softwareprogramma waarvan de ontwikkelaar van het softwareprogramma wellicht niet op de hoogte is, en die door iemand die hiermee bekend is kan worden uitgebuit”, aldus Turnbull.

'Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen'

Dit is opvallend, aangezien techbedrijven doorgaans zelf niet in staat zijn encryptie van hun gebruikers te kraken. De privésleutel die hiervoor nodig is wordt opgeslagen door gebruikers, waardoor techbedrijven hier geen toegang toe hebben. “Ik ben geen cryptograaf, maar wij willen hun ondersteuning zeker stellen. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij kunnen niet simpelweg hun stellen dat zij hier niets mee te maken hebben”, aldus Turnbull.

Meer over
Lees ook

DarkMatter levert eerste beveiligde KATIM smartphones aan klanten (video)

De beveiligde smartphone KATIM van het in Abu Dhabi gevestigde beveiligingsbedrijf DarkMatter wordt sinds kort aan de eerste klanten geleverd. Deze smartphone is volledig gericht op beveiliging en versleutelt standaard ieder telefoongesprek van gebruikers. Ook bevat het apparaat een fysieke knop aan de zijkant waarmee zowel de camera als microfoon in het apparaat fysiek worden losgekoppeld om spionage tegen te gaan. De smartphone draait op het zelfontwikkelde en beveiligde besturingssysteem KATIM OS, dat op Android is gebaseerd. Gebruikers krijgen daarnaast toegang tot door DarkMatter ontwikk1

Wibu-Systems maakt CodeMeter geschikt voor Intel SGX

Wibu-Systems maakt CodeMeter geschikt voor Intel SGX

CodeMeter, een technologie van Wibu-Systems voor softwarebescherming en licentiemanagement, kan voortaan worden gebruikt in combinatie met Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) op Windows platformen. De CodeMeter technologie is gericht het automatisch dan wel handmatig beschermen van software, firmware en data. De CodeMeter technologie bied1

Wibu-Systems lanceert CMStick/BMC dongle

Wibu-Systems lanceert CMStick/BMC dongle

Wibu-Systems presenteert tijdens Embedded World van 27 februari tot en met 1 maart CMStick/BMC, het nieuwste lid van de familie van dongles voor het veilig opslaan van cryptografische sleutels en softwarelicenties. CmStick/BMC is een System in Package (SiP) met een metalen behuizing, ondersteuning voor USB 3.1 voor snelle dataoverdracht en een SL1