Apple ontkent cyberinbraak op IT-systemen door afpersers

hacker

Onlangs bracht een cybercrimegroepering de claim naar buiten toegang te hebben tot 559 miljoen Apple ID's en iCloud-accounts. De aanvallers dreigen iPhones die gekoppeld zijn aan deze accounts te wissen indien Apple weigert losgeld te betalen. Apple ontkent dat de aanvallers zijn doorgedrongen tot de ICT-systemen van het bedrijf en vermoedt dat het gaat om inloggegevens van andere diensten die worden hergebruikt om in te loggen op Apple-accounts.

VICE bracht de claim van de aanvallers, die zichzelf ‘Turkish Crime Family’ noemen, eerder deze week naar buiten. De aanvallers eisen 75.000 dollar aan losgeld in de digitale valuta Bitcoin of Ether van Apple, of 100.000 dollar aan iTunes gift cards. De aanvallers geven Apple tot 7 april de tijd om tot betaling over te gaan, en dreigen na deze datum iPhones van getroffen klanten te wissen.

Buitgemaakt via diensten van derden

Apple laat in een reactie aan Fortune weten dat indien de lijst authentiek is, deze niet is buitgemaakt via een cyberaanval op Apple. “Er zijn geen inbraken geweest op Apple’s systemen, inclusief iCloud en Apple ID”, aldus de woordvoerder. “De lijst met e-mailadressen en wachtwoorden lijkt buit te zijn gemaakt via eerder gecompromitteerde diensten van derden.”

Een bron van Fortune meldt dat de dataset met inloggegevens veel inloggegevens bevat die overeenkomen met inloggegevens die in 2012 zijn buitgemaakt bij het zakelijke sociale netwerk LinkedIn. Hierbij werden de inloggegevens van ruim 100 miljoen gebruikers gestolen.

Actieve monitoring

Apple zegt gebruikersaccounts actief te monitoring op ongeautoriseerde toegang. Daarnaast heeft het bedrijf de politie ingeschakeld in een poging de cybercriminelen achter de aanval te identificeren. Apple adviseert gebruikers altijd sterke wachtwoorden te gebruiken, op iedere website een uniek wachtwoord in te stellen en twee-staps-authentificatie in te schakelen.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1