Apple ontkent cyberinbraak op IT-systemen door afpersers

hacker

Onlangs bracht een cybercrimegroepering de claim naar buiten toegang te hebben tot 559 miljoen Apple ID's en iCloud-accounts. De aanvallers dreigen iPhones die gekoppeld zijn aan deze accounts te wissen indien Apple weigert losgeld te betalen. Apple ontkent dat de aanvallers zijn doorgedrongen tot de ICT-systemen van het bedrijf en vermoedt dat het gaat om inloggegevens van andere diensten die worden hergebruikt om in te loggen op Apple-accounts.

VICE bracht de claim van de aanvallers, die zichzelf ‘Turkish Crime Family’ noemen, eerder deze week naar buiten. De aanvallers eisen 75.000 dollar aan losgeld in de digitale valuta Bitcoin of Ether van Apple, of 100.000 dollar aan iTunes gift cards. De aanvallers geven Apple tot 7 april de tijd om tot betaling over te gaan, en dreigen na deze datum iPhones van getroffen klanten te wissen.

Buitgemaakt via diensten van derden

Apple laat in een reactie aan Fortune weten dat indien de lijst authentiek is, deze niet is buitgemaakt via een cyberaanval op Apple. “Er zijn geen inbraken geweest op Apple’s systemen, inclusief iCloud en Apple ID”, aldus de woordvoerder. “De lijst met e-mailadressen en wachtwoorden lijkt buit te zijn gemaakt via eerder gecompromitteerde diensten van derden.”

Een bron van Fortune meldt dat de dataset met inloggegevens veel inloggegevens bevat die overeenkomen met inloggegevens die in 2012 zijn buitgemaakt bij het zakelijke sociale netwerk LinkedIn. Hierbij werden de inloggegevens van ruim 100 miljoen gebruikers gestolen.

Actieve monitoring

Apple zegt gebruikersaccounts actief te monitoring op ongeautoriseerde toegang. Daarnaast heeft het bedrijf de politie ingeschakeld in een poging de cybercriminelen achter de aanval te identificeren. Apple adviseert gebruikers altijd sterke wachtwoorden te gebruiken, op iedere website een uniek wachtwoord in te stellen en twee-staps-authentificatie in te schakelen.

Lees ook
Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Fortinet heeft een nieuwe editie van zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen. Of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Het aantal...

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Het aantal malwareaanvallen is fors gestegen. Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van Microsoft Office-documenten om kwaadaardige payloads te verspreiden. Hierdoor waarschuwt WatchGuard Technologies in zijn Internet Security Report over het vierde kwartaal van 2017. De beveiligingsspecialist baseert zich op analyse van data verzameld door Firebox...

CVE-2017-0199 is meest misbruikte kwetsbaarheid van 2017

CVE-2017-0199 is meest misbruikte kwetsbaarheid van 2017

De meest misbruikte kwetsbaarheid in 2017 was CVE-2017-0199. Dit beveiligingsprobleem in meerdere Microsoft Office producten en stelt aanvallers in staat een Visual Basic script met Powershell commando's te downloaden en uit te voeren. De kwetsbaarheid werd onder andere veel gebruikt voor phishing aanvallen. Dit blijkt uit onderzoek van Recorded Futures....