App privacyvriendelijk identiteitsplatform IRMA vernieuwd

product-shot-phone

De app van identiteitsplatform IRMA is volledig vernieuwd. De nieuwe app heeft een duidelijkere en meer intuïtieve gebruikerservaring. Een uitgebreid team van ontwikkelaars, onder andere van de Gemeente Amsterdam, heeft hiervoor samengewerkt met Privacy by Design en SIDN, de twee partijen achter IRMA. Via IRMA kunnen gebruikers inloggen bij organisaties, zoals zorgverzekeraars of gemeenten, zonder dat niet-noodzakelijke persoonsgegevens hoeven te worden gedeeld. 

IRMA, dat staat voor I Reveal My Attributes, biedt een oplossing om op een privacyvriendelijke manier in te loggen bij organisaties. Dit betekent dat een gebruiker zich bij het inloggen via de IRMA-app alleen bekendmaakt met relevante kenmerken (attributen) van zichzelf. Bijvoorbeeld dat hij ouder is dan 18 of een bepaalde bankrekening op zijn naam staat. Daarnaast kan een gebruiker digitale handtekeningen zetten met de IRMA-app, waarbij hij zichzelf ook met persoonlijke attributen identificeert als ondertekenaar. Op deze manier deelt de gebruiker niet meer dan wat strikt noodzakelijk is en houdt hij zelf het beheer over zijn gegevens. 

Gebruikersonderzoeken

De afgelopen maanden zijn er verschillende gebruikersonderzoeken uitgevoerd om te achterhalen op welke manier de gebruikerservaring van de IRMA-app verbeterd kon worden. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door de gemeentes Amsterdam, Haarlem, Almere en Leiden en ondersteund door NL DIGIbeter (onderdeel van de Agenda Digitale Overheid). Gebruikers werden tijdens deze onderzoeken gevraagd om de IRMA-app op hun telefoon gebruiksklaar te maken en attributen toe te voegen aan de app. 

Daarnaast werden er realistische situaties nagebootst waarbij IRMA gebruikt kan worden, zoals inloggen op de ‘mijn-omgeving’ van de gemeente, een stem uitbrengen voor een lokaal initiatief op basis van postcode en bij een uitgaansgelegenheid aantonen ouder dan 18 jaar te zijn. Op basis van de feedback van de gebruikers zijn er aanpassingen doorgevoerd in het ontwerp van de app. 

Pasjes in portemonnee

Mark Fonds is Projectleider Digitale Identiteit bij de Gemeente Amsterdam en betrokken bij de uitrol van IRMA binnen zijn gemeente. Hij is met name enthousiast over het intuïtieve design van de nieuwe app: “Het design is gebaseerd op pasjes in een portemonnee. Dit is niet alleen overzichtelijk en vertrouwd, het is ook een metafoor voor een van de kernwaarden van IRMA: de persoonlijke gegevens blijven altijd in het bezit van de gebruiker, net als de pasjes in zijn portemonnee.” 

Hanna Schraffenberger is als usability engineer betrokken bij de stichting Privacy by Design en werkte ook mee aan de ontwikkeling van de vernieuwde app. “Daarbij zijn we eigenlijk met een blanco pagina gestart: we hebben de functionaliteit van IRMA genomen en bepaald wat de meest ideale gebruikerservaring is. Die twee elementen hebben we samengevoegd, waarbij streng gekeken is naar de balans tussen gebruikerservaring en privacy/security. De look and feel van de nieuwe app vind ik een van de grootste verbeterpunten. De IRMA-app heeft nu een professionele uitstraling die het vertrouwen wekt van gebruikers.” 

Tweede fase

Mark Fonds van de Gemeente Amsterdam ziet de nieuwe app niet als een eindpunt. “De tweede fase breekt nu aan. De afgelopen tijd stond in het teken van gebruiksvriendelijkheid en gebruikers beter laten begrijpen waar IRMA voor dient. Nu gaan we aan de slag met het ontwikkelen van toepassingen waarbij we binnen de Gemeente Amsterdam IRMA kunnen gaan inzetten. Bijvoorbeeld een melding doen bij de gemeente of inloggen op Mijn Amsterdam. Maar ook complexere zaken zoals het machtigen van iemand willen we op termijn via de IRMA-app mogelijk gaan maken.” 

De vernieuwde IRMA-app is gratis beschikbaar voor Android en iOS.