App om zwakke plekken in overheidssystemen te delen wint Hackathon van overheid

Een applicatie waar fraude en zwakke plekken in overheidssystemen door burgers met de overheid gedeeld worden wint de Hackathon van de Rijksoverheid. De app is ontwikkeld door team LUST. De Hackathon vond plaats op zaterdag 12 en zondag 13 april in de Brinckhorst in Den Haag.

Beveiligingexperts gingen aan de slag met datasets om oplossingen te bedenken ter verbetering van fraudebestrijding. De teams kregen toegang tot geanonimiseerde datasets van verschillende basisregistraties. Denk hierbij aan de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens) en Register paspoort vermissing. Vervolgens bekeken ze of deze registraties goed in elkaar zitten en hoe deze beter gebruikt kunnen worden door zowel overheid als burgers om de identificatie van personen zo betrouwbaar mogelijk te maken.

Ideeën voor minister Plasterk

De negen teams hebben zonder ideeën voorgelegd aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Veel teams wilden in deze plannen burgers meer inzage geven in hun identiteitsgegevens, sociale netwerken inzetten en informatie slimmer delen tussen overheidsinstanties. De jury koos uiteindelijk voor LUST, aangezien hun oplossing gebruik maakt van kennis van burgers en vooraan in het proces van fraudebestrijding zit.

De jury bestond uit Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug, onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gemeentesecretaris van Tiel Miriam Oosterwijk, senior beleidsmedewerker fraude van de Belastingdienst Dennis Blansjaar en afdelingshoofd Identiteit van BZK Jacqueline Rutjens. Het winnende team wint de hoofdprijs van 1.500 euro en wordt daarnaast betrokken bij het uitvoeren van het meerjarenplan AntiFraude van BZK.

Lees ook
Onderzoek Cloud Security Alliance toont grote vraag naar CASB, extra scholing nodig om doelstellingen cloud-beveiliging te verduidelijken

Onderzoek Cloud Security Alliance toont grote vraag naar CASB, extra scholing nodig om doelstellingen cloud-beveiliging te verduidelijken

De Cloud Security Alliance (CSA) presenteert de resultaten van haar laatste onderzoeksrapport, The Evolution of the CASB. De CSA is een toonaangevende organisatie die standaarden, certificeringen en best practices definieert om een veilige cloud computing-omgeving te waarborgen. Aan het onderzoek deden meer dan tweehonderd IT- en beveiligingsprofessionals...

DSD Europe eerste die complete Acronis cloudportfolio direct vanuit reseller platform levert

DSD Europe eerste die complete Acronis cloudportfolio direct vanuit reseller platform levert

Als eerste in Europa stelt DSD Europe het complete Acronis cloudportfolio beschikbaar voor haar partners en levert de oplossingen, dankzij de API-koppeling, direct na aankoop vanuit het DSD-platform. Binnen één minuut ontvangt de reseller inloggegevens van de MSP-omgeving en kan de Acronis-oplossing voor de eindklant worden ingericht.

Acronis lanceert extra krachtige back-up oplossing specifiek voor air-gapped netwerken

Acronis lanceert extra krachtige back-up oplossing specifiek voor air-gapped netwerken

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, lanceert Acronis Cyber Backup SCS Hardened Edition, een full disk image back-upoplossing die speciaal ontworpen is voor air-gapped netwerken, netwerken 'zonder internet'.