Aon introduceert verzekering tegen cybercrime

hacker3

Bedrijven kunnen zich vanaf deze week bij de verzekeringsmaatschappij Aon verzekeren tegen cybercrime. De polis dekt schade die bedrijven leiden door het verlies van persoonsgegevens, bedrijfsinformatie, bestuurlijke boetes en verloren winst door netwerkproblemen.

De verzekeringsmaatschappij stelt dat veel bedrijven ten onrechte denken dat schade als gevolg van cybercrime worden gedekt door 'normale' verzekeringen. Het bedrijf waarschuwt echter dat deze polissen geen volledige dekking bieden en bedrijven dus met een flinke schadepost kunnen blijven zitten. De verzekering is beschikbaar voor bedrijven met een omzet tot maximaal 50 miljoen euro per jaar.

Digitale risico's nemen toe

Aon stelt dat de digitale risico's voor bedrijven steeds verder toenemen. Organisaties zijn niet alleen in toenemende mate afhankelijk van internet en digitale gegevens om goed te functioneren, ook wordt de wetgeving op het gebied van privacy en informatiebeveiliging steeds verder aangescherpt. Zo is er Europese regelgeving in de maak die bedrijven verplicht melding te maken van een datalek. Er komen hoge sancties voor het niet correct nakomen van die plicht. Boetes kunnen oplopen tot vijf procent van de omzet.

"De digitale risico's die organisaties lopen, zijn zodanig toegenomen dat het geen exclusief ICT-vraagstuk meer is. Steeds vaker staat ook de bedrijfscontinuïteit op het spel", stelt Alex van den Doel, Managing Director bij Aon Global Risk Consulting. Aon adviseert organisaties daarom verder te kijken dan enkel een verzekering. "Een verzekering dekt de gevolgen van een incident, maar verlaagt de kans daarop niet. Om risico's goed te beheersen is daarom een integrale risicomanagement aanpak noodzakelijk." Een belangrijk onderdeel daarvan is taken en verantwoordelijkheden vast te leggen voor specifieke risico's. "Digitale risico's zijn een thema voor op de bestuursagenda," aldus Van den Doel.

Cyberrisico's inschatten

Aon heeft een diagnosetool ontwikkeld voor cyberrisico's om het bewustzijn van cyberrisico's onder bedrijven te vergroten. Organisaties kunnen met de tool een inschatting maken van de gevolgen die cybercrime voor hun bedrijf kunnen hebben.

Lees ook
SurePay's Developer Portal helpt banken en bedrijven fraude te voorkomen

SurePay's Developer Portal helpt banken en bedrijven fraude te voorkomen

SurePay, de uitvinder van de IBAN-Naam Check, introduceert een Developer Portal. Bedrijven en overheidsorganisaties zijn steeds meer bezig met fraudepreventie.

Qualys lanceert TruRisk, FixIT en ProtectIT in AWS Marketplace

Qualys lanceert TruRisk, FixIT en ProtectIT in AWS Marketplace

Qualys maakt VMDR TruRisk, FixIT en ProtectIT beschikbaar in AWS Marketplace. Met deze pakketten voor het beheer van kwetsbaarheden, patches en EDR richt Qualys zich op het mkb-segment, aangezien een toenemend aantal cyberaanvallen gericht is tegen kleine bedrijven.

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.