Andromeda botnet offline gehaald door Europol en FBI

malware

Internationale opsporingsinstanties hebben in samenwerking met private partners het Andromeda botnet opgerold. De malware Andromeda - ook bekend als Gamarue - werd gebruikt om 80 verschillende malwarevarianten te verspreiden naar geïnfecteerde systemen en was per maand aanwezig op gemiddeld een miljoen systemen.

Het gaat om een actie van de Amerikaanse FBI in samenwerking met het Luneburg Central Criminal Investigation Inspectorate in Duitsland, Europol’s European Cybercrime Centre (EC3), de Joint Cybercrime Action Task Force (J-CAT), Eurojust en private partners. Europol spreekt van de langst lopende malwarefamilie ooit.

Malware verspreiden

Microsoft meldt het verspreiden van andere malware het belangrijkste doel was van Andromeda. Ook speelde de malware een belangrijke rol bij het Avalanche netwerk. Dit botnet werd gebruikt om malware te distribueren, gestolen geld over landsgrenzen te verspreiden en Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen op te zetten. Informatie die werd verzameld tijdens het onderzoek naar Avalanche heeft uiteindelijk bijgedragen aan het offline halen van de Andromeda malware.

In totaal zijn 1.500 domeinnamen die werden gebruikt door Andromeda onschadelijke gemaakt met behulp van 'sinkholing'. Hierbij wordt verkeer naar deze domeinnamen omgeleid naar een veilige server, zodat de malafide domeinnamen geen schade meer kunnen aanrichten. Microsoft meldt dat gedurende een periode van 48 uur waarin deze techniek werd ingezet, ongeveer 2 miljoen unieke IP-adressen uit 223 landen verbinding hebben geprobeerd te maken met de malafide domeinnamen. Deze systemen zijn geïnfecteerd met de Andromeda malware.

Bij de actie is in Wit-Rusland één persoon gearresteerd.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.