'Android smartphones krijgen nog steeds te weinig updates'

businessman-2056031_960_720-pixabay-TeroVesalainen

Android smartphones krijgen nog steeds te weinig software- en beveiligingsupdates. Slechts één op de tien Android smartphones is voorzien van de laatste versie van het mobiele besturingssysteem Android. Een op de vijf Android smartphones kreeg in de eerste twee maanden van 2018 een beveiligingsupdate.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, dat van 14 tot en met 23 februari 2018 250 verschillende modellen Android smartphones die sinds januari 2015 op de mark zijn heeft onderzocht. Deze modellen liggen niet allemaal meer in de winkel, maar worden wel nog steeds door consumenten gebruikt. Ruim de helft van de onderzochte smartphones draait nog op Android 6, een versie van het mobiele besturingssysteem die uit 2015 stamt. De meest recente versie, Android 8, is sinds augustus 2017 beschikbaar.

Nokia, General Mobile en Google zijn meest up-to-date

Een derde van de apparaten kreeg een half jaar of langer geleden voor het laatst een beveiligingsupdate. De merken die het meest achterlopen met versie- en veiligheidsupdates zijn volgens de Consumentenbond merken als Acer, Alcatel en Wiko. Smartphones van Nokia, General Mobile en Google zijn juist het meest up-to-date. Nieuwe modellen Android smartphones die recentelijk zijn geïntroduceerd zijn in het onderzoek niet meegenomen.

De Consumentenbond deed eerder al onderzoek naar het updaten van smartphones en concludeerde ook toen dat Android smartphones te weinig updates krijgen. Aan de hand van dit onderzoek werd toen de campagne 'Updaten!' gestart. Sinds deze campagne zijn er volgens de Consumentenbond verschillen zaken verbeterd. Zo kunnen gebruikers van veel Android-smartphones tegenwoordig zien welke veiligheidsupdate als laatste is geïnstalleerd op hun smartphone. Daarnaast beloofden Google, LG en Samsung maandelijks kritische veiligheidsupdates uit te voeren. De Consumentenbond concludeert echter dat LG en Samsung dat niet voor al hun modellen doen. De organisatie noemt het problematisch dat veel fabrikanten nog steeds onduidelijk zijn over hun updatebeleid en consumenten vooraf aan de aankoop van een smartphone niet weten hoe lang dit apparaat nog updates zal ontvangen.

Recht op updates afdwingen

De Consumentenbond pleit ervoor dat fabrikanten Android smartphones regelmatiger en langer updaten. Aangezien fabrikanten dit niet uit eigen beweging aanbieden, wil de bond via een rechtszaak het recht op updates voor Android smartphones afdwingen. De Consumentenbond richt zich hierbij in eerste instantie op Samsung, waartegen een rechtszaak loopt. De zitting in deze zaak vindt plaats op maandag 26 maart 2018 in de Rechtbank Den Haag.

Lees ook
Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1