Andrew Lewman: 'Het Tor Project krijgt regelmatig bugmeldingen van inlichtingendiensten'

tor

Het anonimiseringsnetwerk Tor Project krijgt met regelmaat anonieme meldingen van bugs of beveiligingsproblemen binnen. Het lijkt erop dat een deel van deze meldingen van Amerikaanse en Britse geheime diensten afkomstig zijn. Dit zegt Andrew Lewman, directeur van The Tor Project, tegen de BBC.

Het Tor Project is een tool waarmee internetgebruikers zich anoniem op internet kunnen begeven. Dit heeft allerlei voordelen. Niet alleen is een gebruiker niet te traceren, ook kunnen websites die in het thuisland van de gebruikers bijvoorbeeld zijn geblokkeerd gewoon worden bezocht.

Illegale activiteiten

Inlichtingendiensten zoals de NSA en GCHQ hebben veel interesse in het Tor Project, aangezien hier ook allerlei illegale activiteiten plaatsvinden. Denk hierbij aan de verspreiding van kinderporno, maar ook aan de verkoop van drugs. Geheime diensten zijn daarom actief op zoek naar beveiligingsgaten die hen de mogelijkheid bieden Tor-gebruikers te identificeren.

Het lijkt er echter op dat niet iedereen binnen dit soort geheime diensten het eens is met deze werkwijze. Lewman stelt namelijk met grote regelmaat bugmeldingen binnen te krijgen die vermoedelijk afkomstig zijn van anonieme medewerkers van inlichtingendienst. Helemaal met zekerheid is dit overigens niet vast te stellen, door het anonieme karakter van het Tor Project. Lewman is door de wijze waarop het netwerk is ingericht niet in staat de identiteit van tipgevers met zekerheid te achterhalen.

Zeer specifieke bugs

Lewman baseert zijn vermoeden dat de tips afkomstig zijn van inlichtingendiensten op de geavanceerde wijze waarop sommige fouten zijn opgespoord. Het zou hierbij gaan om dusdanig specifieke bugs dat het zeer veel moeite kost deze op te sporen. Daarnaast zouden tipgevers vaak met kant-en-klare-oplossingen komen, iets wat eveneens veel tijd en moeite kost. Lewman stelt dan ook dat er voldoende medewerkers binnen geheime diensten als de NSA zijn die het niet eens zijn met de massale spionage van de diensten.

Het volledige interview van Andrew Lewman met de BBC is hier te vinden.

http://www.bbc.com/news/technology-28886465

Lees ook
CaptureTech Introduceert Cyber Shield

CaptureTech Introduceert Cyber Shield

CaptureTech, een vooraanstaand IT-bedrijf met een specialisatie in logistiek, security en ICT-diensten, kondigt vandaag de lancering aan van CaptureTech Cyber Shield, een flexibel en uitgebreid pakket van cybersecurity-diensten specifiek ontworpen voor organisaties met logistieke processen.

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Als leverancier, sinds 2009, van Secure Managed File oplossingen levert SCOS te Hoofddorp nu tevens Syncplicity (voorheen onderdeel van Axway). Syncplicity is een service voor het delen en synchroniseren van bestanden die is ontwikkeld door Syncplicity Inc. Met de service kunnen gebruikers onderling bestanden opslaan en synchroniseren. Het onderst1

Ernstige kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC

Ernstige kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC

Softwarebedrijf Citrix heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC, die vroeger bekend stonden als Citrix Gateway en Citrix ADC. Eén van de kwetsbaarheden, met kenmerk CVE-2023-4966, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 9,4. Dit betekent dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid g1