Andrew Lewman: 'Het Tor Project krijgt regelmatig bugmeldingen van inlichtingendiensten'

tor

Het anonimiseringsnetwerk Tor Project krijgt met regelmaat anonieme meldingen van bugs of beveiligingsproblemen binnen. Het lijkt erop dat een deel van deze meldingen van Amerikaanse en Britse geheime diensten afkomstig zijn. Dit zegt Andrew Lewman, directeur van The Tor Project, tegen de BBC.

Het Tor Project is een tool waarmee internetgebruikers zich anoniem op internet kunnen begeven. Dit heeft allerlei voordelen. Niet alleen is een gebruiker niet te traceren, ook kunnen websites die in het thuisland van de gebruikers bijvoorbeeld zijn geblokkeerd gewoon worden bezocht.

Illegale activiteiten

Inlichtingendiensten zoals de NSA en GCHQ hebben veel interesse in het Tor Project, aangezien hier ook allerlei illegale activiteiten plaatsvinden. Denk hierbij aan de verspreiding van kinderporno, maar ook aan de verkoop van drugs. Geheime diensten zijn daarom actief op zoek naar beveiligingsgaten die hen de mogelijkheid bieden Tor-gebruikers te identificeren.

Het lijkt er echter op dat niet iedereen binnen dit soort geheime diensten het eens is met deze werkwijze. Lewman stelt namelijk met grote regelmaat bugmeldingen binnen te krijgen die vermoedelijk afkomstig zijn van anonieme medewerkers van inlichtingendienst. Helemaal met zekerheid is dit overigens niet vast te stellen, door het anonieme karakter van het Tor Project. Lewman is door de wijze waarop het netwerk is ingericht niet in staat de identiteit van tipgevers met zekerheid te achterhalen.

Zeer specifieke bugs

Lewman baseert zijn vermoeden dat de tips afkomstig zijn van inlichtingendiensten op de geavanceerde wijze waarop sommige fouten zijn opgespoord. Het zou hierbij gaan om dusdanig specifieke bugs dat het zeer veel moeite kost deze op te sporen. Daarnaast zouden tipgevers vaak met kant-en-klare-oplossingen komen, iets wat eveneens veel tijd en moeite kost. Lewman stelt dan ook dat er voldoende medewerkers binnen geheime diensten als de NSA zijn die het niet eens zijn met de massale spionage van de diensten.

Het volledige interview van Andrew Lewman met de BBC is hier te vinden.

http://www.bbc.com/news/technology-28886465

Lees ook
Drie maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen in voorbereiding op NIS2

Drie maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen in voorbereiding op NIS2

De nieuwe Europese cyberveiligheidswet – NIS2 - die op de tekentafel ligt, vereist actie van veel organisaties. De wet creëert een algemene cyberbeveiligingstandaard op Europees niveau voor bedrijven die (in)direct actief zijn in kritieke sectoren en ketens. Dat betekent dat een flink aantal bedrijven onder deze wetgeving zal vallen, terwijl veel1

FortiGuard Labs signaleert minder ransomware, wel meer gerichte aanvallen met grotere impact

FortiGuard Labs signaleert minder ransomware, wel meer gerichte aanvallen met grotere impact

Fortinet heeft zijn laatste editie van zijn halfjaarlijkse Global Threat Landscape Report van FortiGuard Labs gepubliceerd. In de eerste helft van 2023 constateerde FortiGuard Labs een afname van het aantal organisaties die ransomware detecteerden, significante activiteit van advanced persistent threat (APT)-groepen en een verschuiving in de MITRE1

Security Operations Solutions van Fortinet reduceren detectie- en responstijd van 3 weken tot één uur dankzij AI

Security Operations Solutions van Fortinet reduceren detectie- en responstijd van 3 weken tot één uur dankzij AI

Fortinet maakt de resultaten bekend van een onafhankelijk onderzoek door de Enterprise Strategy Group (ESG). Het doel hiervan was het kwantificeren van de voordelen voor klanten van het gebruik van de security operations-oplossingen van Fortinet. De onderzoeksresultaten wijzen erop dat deze oplossingen bijdragen aan drastische verbeteringen van de1