Amnesty International: ‘Encryptie verzwakken brengt mensenrechten in gevaar’

encryptie

Overheden die encryptie aan banden willen leggen brengen hiermee mensenrechten wereldwijd in gevaar. De mogelijkheid data en communicatie te versleutelen is cruciaal om het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

Dit stelt Amnesty International in reactie op de zaak tussen Apple en FBI. In deze zaak probeert de FBI Apple te dwingen mee te helpen de beveiliging van een iPhone te omzeilen. Apple weigert dit en stelt hiermee de beveiliging van iPhones wereldwijd in gevaar te zullen brengen.

Basistool voor privacy

Amnesty International noemt encryptie een basisvereiste voor privacy en de vrijheid van meningsuiting in het digitale tijdperk. “Het verbieden van encryptie is als het verbieden van enveloppe en gordijnen. Het neemt een basistool weg voor het privé houden van je privéleven”, stelt Elsayed-Ali, adjunctdirecteur Global Issues bij Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie roept overheden dan ook op zich te bedenken voordat zij door encryptie te ondermijnen een ‘Pandora’s Box’ openen. “Het verzwakken van privacy online kan desastreuze gevolgen hebben voor vrije gemeenschappen, met name voor mensenrechtenactivisten en journalisten die onze leiders ter verantwoording roepen”, aldus Amnesty International.

Backdoors misbruiken voor cybercrime

Ook maakt de organisatie zich zorgen over cybercriminelen, die kunnen profiteren van de zwakkere beveiliging die overheden proberen af te dwingen. Amnesty International waarschuwt dat het aanbrengen van ‘backdoors’ in software cybercriminelen in de kaart kan spelen.

Amnesty International roept overheden op encryptie niet te blokkeren, maar online communicatie juist te promoten en beschermen door encryptietools en -diensten te faciliteren. Dit is noodzakelijk om burgers de mogelijkheid te geven zich te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang tot hun data, datadiefstal en spionage. Ook roept Amnesty het bedrijfsleven op een adequaat niveau van encryptie te leveren aan klanten, zodat zij hiermee hun persoonlijke gegevens kunnen beveiligen.

Lees ook
Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vertrouwen...

Merendeel van Nederlanders gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk

Merendeel van Nederlanders gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk

Ondanks alle ophef over vele dataschandalen meent 57 procent van de Nederlandse internetgebruikers dat volledige privacy in het huidige digitale tijdperk onmogelijk is. Dit blijkt uit nieuw internationaal onderzoek van Kaspersky Lab. Wat verder opvalt, is dat 32 procent van de consumenten geld accepteert in ruil voor toegang van volstrekt onbekenden...

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber biedt zijn klanten WDM Encrypted aan. Deze encryptietechniek zorgt ervoor dat data tijdens het transport over glasvezel niet afgetapt kan worden. De bekendmaking vond plaats op de InfoSecurity beurs in Utrecht. De Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS laat zien dat grote organisaties bovengemiddeld vaak getroffen worden door cyberaanvallen,...