Amerikaanse scholen eisen social media-wachtwoorden van studenten die cyberpesten

Password

De Amerikaanse staat Illinois wil cyberpesten hard gaan aanpakken. De staat lijkt hier echter wel iets in door te schieten. Nieuwe regelgeving stelt onderwijsinstellingen in staat studenten te dwingen wachtwoorden van social media-accounts te overhandigen indien zij worden verdacht van cyberpesten.

De nieuwe wet is op 1 januari 2015 in werking getreden. Ouders van scholieren die in Illinois onderwijs volgen hebben recentelijk een brief ontvangen waarin het nieuwe beleid wordt uitgelegd. Schoolleidingen waarschuwen ouders dat hun kinderen kunnen worden gedwongen in specifieke gevallen wachtwoorden af te staan om de aanpak van cyberpesten mogelijk te maken. Door toegang te eisen tot de social media-accounts hopen de scholen meer bewijs te kunnen verzamelen tegen cyberpestkoppen.

Je zou verwachten dat een dergelijk wet alleen van toepassing is indien een student vanaf een apparaat dat eigendom is van de onderwijsinstelling zich schuldig zou hebben gemaakt in cyberpesten. De wet gaat echter verder. Ook als studenten vanaf een willekeurige locatie berichten op social media hebben geplaatst die als cyberpesten kunnen worden omschreven kunnen scholen hen vragen wachtwoorden af te staan.

Lees ook
30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.

Beyond Identity: 41 procent werknemers deelt wachtwoorden met collega’s

Beyond Identity: 41 procent werknemers deelt wachtwoorden met collega’s

Beyond Identity, leverancier van passwordless oplossingen voor identiteitsbeheer, heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van wachtwoorden op het werk. Meer dan duizend werknemers zijn aan de tand gevoeld over welke manieren zij gebruiken om wachtwoorden te onthouden en met wie en hoe zij wachtwoorden van zakelijke accounts delen.