Amerikaanse regering overweegt sancties tegen Chinese bedrijven en personen

De Amerikaanse regering overneemt sancties te nemen tegen Chinese bedrijven en burgers die profiteren van cyberaanvallen door de Chinese overheid. Het gaat onder andere om bedrijven die informatie gebruiken die via datadiefstal in handen is gevallen van de Chinese overheid.

Dit meldt de Washington Post, die zich hierbij baseert op anonieme bronnen binnen de Amerikaanse regering. Een definitief besluit over de sancties wordt naar verwachting binnen enkele weken genomen.

Bezittingen bevriezen

Indien de sancties inderdaad worden ingevoerd is het de eerste keer dat de VS als reacties op een cyberaanval sancties oplegt. Sinds april heeft de Amerikaanse overheid de mogelijkheid financiële bezittingen en onroerend goed te bevriezen of commerciële transacties te verbieden indien partijen deelnemen aan cyberspionage of cyberaanvallen. In januari legden de VS al wel sancties op aan Noord-Korea na de cyberinbraak en datadiefstal bij Sony Pictures.

De Amerikaanse overheid verdenkt volgens de anonieme bronnen Chinese hackers van betrokkenheid bij allerlei cyberaanvallen tegen de VS. Het gaat hierbij onder andere om bouwtekeningen voor een kerncentrale, de broncode van een zoekmachine en geheime informatie van energiecentrales die wordt gebruikt in onderhandelingen met andere partijen.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1