Amerikaanse overheid verwijdert surveillancedata buitenlanders na vijf jaar

spionage

De Amerikaanse overheid geeft buitenlandse burgers meer rechten rond de massasurveillance door Amerikaanse inlichtingendiensten als de NSA. Persoonlijke informatie over buitenlanders wordt door de Amerikanen voortaan na vijf jaar vernietigd.

Dit meldt de New York Times. Het is een kleine stap in de goede richting, al geeft de maatregel buitenlanders niet dezelfde rechten als Amerikanen. Persoonlijke informatie over willekeurige Amerikanen die per ongeluk door inlichtingendiensten wordt verzameld wordt direct vernietigd. Data van buitenlanders die op dezelfde wijze in de databases van de inlichtingendiensten terecht komt wordt echter vijf jaar bewaard.

Daarnaast kondigt de Amerikaanse overheid aan het monitoren van buitenlandse leiders door de NSA beter in de gaten te gaan houden. Met regelmaat zullen controles worden uitgevoerd waarbij in kaart wordt gebracht over welke buitenlandse leiders de dienst informatie heeft verzameld. Dit moet voorkomen dat de dienst opnieuw zijn boekje te buiten kan gaan.

Meer over
Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701