Amerikaanse overheid neemt sancties tegen Rusland na cyberaanvallen op Democratische Partij

usa-flag-thomas-ricks

De Amerikaanse overheid neemt sancties tegen Rusland. De sancties zijn een vergelding voor de cyberaanvallen waarmee het land volgens Amerikaanse inlichtingendienst de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben willen beïnvloeden.

In totaal worden 35 Russische diplomaten de Verenigde Staten (VS) uitgezet. Zij moeten het land binnen 72 uur verlaten. Daarnaast krijgen vier Russische overheidsfunctionarissen sancties opgelegd. Zij mogen niet langer naar de VS reizen en eventuele bezittingen in de VS worden bevroren. Daarnaast worden enkele Russische bedrijven in de ban gegaan en worden een aantal kantoorpanden in de VS die door Rusland worden gebruikt gesloten.

Cyberaanvallen op Democratische Partij

Het zijn de eerste zichtbare maatregelen die de VS neemt na de cyberaanvallen op de Democratische Partij en het e-mailaccount van de campagnevoorzitter van Hillary Clinton. Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat Russische hackers achter deze aanvallen zitten. Met de aanvallen zou Rusland de Republikeinse presidentskandidaat Trump hebben willen helpen de presidentsverkiezingen te winnen. Of de aanvallen hier daadwerkelijk aan hebben bijgedragen is overigens niet duidelijk.

Trump heeft zich al meerdere malen uitgelaten over de vermeende cyberaanvallen door de Russen. Trump noemde de beschuldigingen tegen Rusland ‘belachelijk’. Zodra Trump is beëdigd als president heeft hij de mogelijkheid de sancties terug te draaien.

Lees ook
Venafi: bijna tweederde bedrijven denkt te zijn aangevallen door staatshackers

Venafi: bijna tweederde bedrijven denkt te zijn aangevallen door staatshackers

Venafi maakt de resultaten bekend van een onderzoek naar de impact van het toenemend aantal cyberaanvallen door staatshackers en de recente geopolitieke ontwikkelingen. 64% van ruim 1.100 ondervraagde securitymanagers denkt dan hun organisatie is aangevallen door hackers die in opdracht van landsregeringen werken. Verder heeft 66% de cyberstrategi1

Staatsgelieerde cyberaanvallen richten zich op journalisten

Staatsgelieerde cyberaanvallen richten zich op journalisten

Journalisten en mediabedrijven zijn populaire doelwitten. Onderzoekers van Proofpoint hebben vastgesteld dat APT-actoren (Advanced Persistent Threat), met name die door de staat gesponsord of aan de staat gelieerd, zich voordoen als of zich richten op journalisten en mediabedrijven vanwege de informatie die zij kunnen bieden.

KPN: Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

KPN: Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

De meerderheid van de Nederlandse bedrijven zegt niet goed genoeg te zijn voorbereid op een cyberaanval en ligt hier wel eens wakker van. Dit blijkt uit de Monitor Digitale Transformatie, een jaarlijks onderzoek van KPN onder managers die verantwoordelijk zijn voor de digitale transformatie bij hun bedrijf.