Amerikaanse kerncentrales doelwit van cybercriminelen

pixabay-526663-nuclear-reactors-499907_960_720

Kerncentrales zijn sinds mei doelwit van cybercriminelen, die proberen door te dringen in de IT-netwerken van bedrijven die de kerncentrales beheren. Zowel bedrijven in de Verenigde Staten (VS) als andere landen zijn aangevallen.

Dit meldt de New York Times op basis van een gezamenlijk rapport van het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) en de FBI. Onder andere Wolf Creek Nuclear Operating Corporation werd aangevallen. Dit bedrijf beheert een kerncentrale in de buurt van Burlington, Kansas in de VS. Security specialisten die de aanval hebben onderzocht bevestigen de aanvallen tegenover de krant.

Spionage of sabotage?

Uit het rapport wordt niet duidelijk welk doel de aanvallen hebben. Het kan gaan om cyberspionage, maar ook om een poging kerncentrales te saboteren. Er zijn geen indicaties gevonden dat de aanvallers erin zijn geslaagd door te dringen in tot de industriële beheersystemen van de faciliteiten. Vertegenwoordigers van Wolf Creek geven aan dat dit systeem fysiek is gescheiden van het overige IT-netwerk van het bedrijf en het internet. Het is niet bekend hoe de aanvallers het IT-netwerk van Wolf Creek hebben weten binnen te dringen.

In een gezamenlijke verklaring van de FBI en DHS geeft een woordvoerder van de DHS aan dat de publieke veiligheid niet in gevaar is geweest, aangezien de potentiële impact van de aanval zich lijkt te beperken tot administratieve- en bedrijfsnetwerken. Wel lijkt het erop dat de aanvallers met hun aanval de computernetwerken in kaart hebben wel brengen, mogelijk om deze informatie bij een toekomstige aanval te gebruiken.

Vooral ingenieurs zijn doelwit

Twee bronnen die bekend zijn met de aanvallen geven tegenover de New York Times aan dat vooral ingenieurs die toegang hebben tot industriële beheersystemen worden aangevallen. Indien deze systemen worden gesaboteerd, kan dit leiden tot een explosie, brand of lekkage van gevaarlijk materiaal.

Ook melden deze bronnen dat de gebruikte aanvalstechnieken veel weg hebben van een cybercrimegroepering die ‘Energetic Bear’ wordt genoemd. Dit is een vermoedelijk Russische groep cybercriminelen die zich sinds 2012 bezig houdt met het aanvallen van de energiesector. De bronnen willen anoniem blijven aangezien zij een geheimhoudingsplicht hebben.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...