Akkoord op komst tussen EU en VS over uitwisselen persoonlijke gegevens

privacy

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn druk in onderhandeling over het uitwisselen van gegevens over burgers. Op korte termijn wordt een akkoord gesloten dat meer duidelijkheid moet geven over rechten van burgers, waardoor hun privacy beter beschermd kan worden.

Anonieme bronnen melden tegenover Reuters dat de gesprekken rond het akkoord zich in een vergevorderd stadium bevinden. De onderhandelingen lopen al sinds 2011, maar liepen eerder spaak op het recht voor Europeanen om in de VS een aanklacht in te dienen indien hun privacy wordt geschonden. Amerikanen kunnen in de EU al langer een dergelijke aanklacht indienen. De VS nam onlangs een wet aan die burgers van bondgenoten dit recht geeft. Deze wet moet echter nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse congres.

De onderhandelingen moeten uiteindelijk leiden tot een formele aanvraagprocedure voor overheidsinstanties in de EU en VS. Via deze procedure kunnen opsporings- en handhavingsdiensten verzoeken indienen om data te overhandigen over burgers.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701