Akkoord op komst tussen EU en VS over uitwisselen persoonlijke gegevens

privacy

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn druk in onderhandeling over het uitwisselen van gegevens over burgers. Op korte termijn wordt een akkoord gesloten dat meer duidelijkheid moet geven over rechten van burgers, waardoor hun privacy beter beschermd kan worden.

Anonieme bronnen melden tegenover Reuters dat de gesprekken rond het akkoord zich in een vergevorderd stadium bevinden. De onderhandelingen lopen al sinds 2011, maar liepen eerder spaak op het recht voor Europeanen om in de VS een aanklacht in te dienen indien hun privacy wordt geschonden. Amerikanen kunnen in de EU al langer een dergelijke aanklacht indienen. De VS nam onlangs een wet aan die burgers van bondgenoten dit recht geeft. Deze wet moet echter nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse congres.

De onderhandelingen moeten uiteindelijk leiden tot een formele aanvraagprocedure voor overheidsinstanties in de EU en VS. Via deze procedure kunnen opsporings- en handhavingsdiensten verzoeken indienen om data te overhandigen over burgers.

Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.