Akkoord op komst tussen EU en VS over uitwisselen persoonlijke gegevens

privacy

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn druk in onderhandeling over het uitwisselen van gegevens over burgers. Op korte termijn wordt een akkoord gesloten dat meer duidelijkheid moet geven over rechten van burgers, waardoor hun privacy beter beschermd kan worden.

Anonieme bronnen melden tegenover Reuters dat de gesprekken rond het akkoord zich in een vergevorderd stadium bevinden. De onderhandelingen lopen al sinds 2011, maar liepen eerder spaak op het recht voor Europeanen om in de VS een aanklacht in te dienen indien hun privacy wordt geschonden. Amerikanen kunnen in de EU al langer een dergelijke aanklacht indienen. De VS nam onlangs een wet aan die burgers van bondgenoten dit recht geeft. Deze wet moet echter nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse congres.

De onderhandelingen moeten uiteindelijk leiden tot een formele aanvraagprocedure voor overheidsinstanties in de EU en VS. Via deze procedure kunnen opsporings- en handhavingsdiensten verzoeken indienen om data te overhandigen over burgers.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-health-diensten.

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.