AIVD bezorgd over groeiende aantal cyberaanvallen uit Rusland, China en Iran

spionage

De Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakt zich grote zorgen over het groeiend aantal cyberaanvallen door landen als Rusland, China en Iran. In de laatste helft van 2016 zijn vanuit deze landen honderden cyberaanvallen uitgevoerd op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven.

Dit zegt hoofd van de AIVD Rob Bertholee in een interview met EenVandaag. “Meerdere aanvallen, alleen al in het laatste half jaar hebben we enkele honderden pogingen gezien om bij iemand in de email te komen, om bij een bedrijf in de bedrijfsgegevens te komen. Het is een wedstrijd om er bovenop te blijven zitten”, legt Bertholee uit.

Geheime overheidsdocumenten buitmaken

Ook overheidsinstellingen zijn regelmatig doelwit. Met dergelijke aanvallen zou Rusland toegang willen krijgen tot geheime documenten van de Nederlandse regering. “Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie. Het gevaar is tweeledig: het gevaar is dat zij zich bemoeien en beïnvloeden hoe ons parlement zou kunnen werken, of hoe onze overheid beslissingen neemt. Dat is de ene kant. De tweede kant is dat zij bedrijfsgeheimen, economische geheimen weghalen en daarmee het economisch verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten.”

Vooral Rusland zit achter de aanvallen, stelt Bertholee. Het hoofd van de AIVD noemt het echter zinloos stappen te ondernemen tegen het land, aangezien dergelijke aanvallen lastig bewezen kunnen worden.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1