Agentschap Telecom wordt Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA)

Min EZK

Agentschap Telecom is sinds deze week officieel de Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA). Vanuit die nieuwe rol houdt het toezicht op de certificering van IT-producten, diensten en processen. Doel ervan is digitale producten en diensten digitaal veiliger te maken en zo de digitale weerbaarheid van ons land te vergroten.

Vergroten digitale weerbaarheid

Bijna iedereen heeft inmiddels wel een of meerdere slimme apparaten in huis. Een smartphone bijvoorbeeld, of een slimme thermostaat of slimme deurbel. We maken steeds meer gebruik van internet en werken veel online. Ook privé groeit het gebruik van online diensten, zoals streamingsdiensten of de opslag van gegevens in de cloud. Het is belangrijk dat de digitale producten en diensten die we dagelijks gebruiken -zoals stroom, internet en telefonie- veilig zijn en niet uitvallen door bijvoorbeeld cyberaanvallen.

Certificering voor digitale producten, processen en diensten

Daarom worden er vanuit Europa nieuwe veiligheidseisen gesteld. Deze zijn vastgelegd in de Europese Cybersecurity Verordening, ook wel Cybersecurity Act genoemd (CSA). CSA is een Europees certificeringstelsel voor producten, diensten en processen op het gebied van cybersecurity. Elke lidstaat wijst een nationale autoriteit aan die toetst of producten en diensten aan de afgesproken eisen voldoen. Voor Nederland wordt dat dus Agentschap Telecom. (bron)

Meer over
Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1