Agentschap Telecom wordt Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA)

Min EZK

Agentschap Telecom is sinds deze week officieel de Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA). Vanuit die nieuwe rol houdt het toezicht op de certificering van IT-producten, diensten en processen. Doel ervan is digitale producten en diensten digitaal veiliger te maken en zo de digitale weerbaarheid van ons land te vergroten.

Vergroten digitale weerbaarheid

Bijna iedereen heeft inmiddels wel een of meerdere slimme apparaten in huis. Een smartphone bijvoorbeeld, of een slimme thermostaat of slimme deurbel. We maken steeds meer gebruik van internet en werken veel online. Ook privé groeit het gebruik van online diensten, zoals streamingsdiensten of de opslag van gegevens in de cloud. Het is belangrijk dat de digitale producten en diensten die we dagelijks gebruiken -zoals stroom, internet en telefonie- veilig zijn en niet uitvallen door bijvoorbeeld cyberaanvallen.

Certificering voor digitale producten, processen en diensten

Daarom worden er vanuit Europa nieuwe veiligheidseisen gesteld. Deze zijn vastgelegd in de Europese Cybersecurity Verordening, ook wel Cybersecurity Act genoemd (CSA). CSA is een Europees certificeringstelsel voor producten, diensten en processen op het gebied van cybersecurity. Elke lidstaat wijst een nationale autoriteit aan die toetst of producten en diensten aan de afgesproken eisen voldoen. Voor Nederland wordt dat dus Agentschap Telecom. (bron)

Meer over
Lees ook
SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.