Achter de kwetsbaarheden van je bedrijfswebsite komen

Als ondernemer wil je er niet aan denken, dat privacygevoelige data op straat komt te liggen. Denk bijvoorbeeld aan betaalgegevens van klanten, informatie over de medewerkers van je bedrijf, enzovoorts. Een bedrijfswebsite kan een van de mogelijke zwakke plekken binnen het IT-landschap van je organisatie zijn. Maak je gebruik van een veilige server? Zijn wachtwoorden in de database van een encryptie voorzien? Gebruik je de laatste versie van een content management systeem? Enzovoorts. Dit artikel vertelt je meer over de manier waarop je de kwetsbaarheden van je bedrijfswebsite kunt achterhalen.

Tip: kijk verder dan je bedrijfswebsite alleen! Mogelijk is het besturingssysteem van computers die binnen je organisatie gebruikt worden verouderd. Ook komt het regelmatig voor dat een netwerk beveiligd is met een standaardwachtwoord. Iets wat grote risico’s met zich meebrengt. 

Laat een cyberscan uitvoeren door een externe partij

Een van de manieren om achter kwetsbaarheden en risico’s in je IT-landschap te komen, is het laten uitvoeren van een cyberscan. Zelfs wanneer je denkt dat een bedrijfswebsite of applicatie veilig is, kunnen hier grove kwetsbaarheden in voorkomen. Je herkent wellicht dat je af en toe blind wordt voor je eigen fouten, doordat je overtuigd bent van de kracht van de beveiliging van een website, applicatie of netwerk. Een externe partij brengt de verschillende kwetsbaarheden en risico’s in kaart, zodat je op basis daarvan voor een verbeterde beveiliging kunt zorgen. 

Sluit een cyberverzekering af voor je onderneming

Een van de manieren om de risico’s die voortkomen uit kwetsbaarheden in je bedrijfswebsite te mitigeren, is het afsluiten van een cyberverzekering. Met een cyberverzekering ben je gedekt tegen de gevolgen van een cyberaanval en bijvoorbeeld het verlies van data. Daarbij hebben verzekeraars vaak hun eigen specialisten op het gebied van cybersecurity in dienst. Dit maakt dat je op hun hulp mag rekenen bij incidenten. 

Zoek uit of kwetsbaarheden in je CMS openbaar gepubliceerd zijn

Veel bedrijfswebsites worden gemaakt op basis van een content management systeem (CMS). Je kunt het CMS door een externe partij laten ontwikkelen, maar ook kiezen voor een open source oplossing. Een goed voorbeeld van zo’n open source oplossing is Wordpress, of bijvoorbeeld Drupal. Hoewel een open source CMS diverse voordelen biedt, zitten hier ook nadelen aan. Er komen bijvoorbeeld regelmatig kwetsbaarheden naar buiten in zo’n CMS, of de plug-ins die je in het CMS kunt installeren. Zou je niet tijdig handelen, dan loop je het risico dat kwaadwillende personen misbruik maken van de openbaar gepubliceerde kwetsbaarheden in het CMS of de bijbehorende plug-ins.

Er zijn verschillende fora waarop je meer informatie vindt over de meest recent gevonden kwetsbaarheden. Houd dit goed in de gaten en verwijder plugins, totdat er een update is die het beveiligingslek dicht. 

Schakel ethische hackers in voor een aanval

Een derde mogelijkheid om te controleren hoe veilig je bedrijfswebsite momenteel is, kan het inschakelen van ethische hackers zijn. Deze ethische hackers proberen je website aan te vallen, om zo toegang te krijgen tot databases of andere onderdelen met gevoelige informatie. In plaats van deze informatie te misbruiken en bijvoorbeeld te verkopen, zal een ethisch hacker je op de hoogte brengen van de gevonden beveiligingslekken. Op basis van de uitkomsten van zo’n aanval kun je vervolgens voor een verbetering van de beveiliging van je bedrijfswebsite zorgen.

Tip: je zou ook een beloning uit kunnen loven voor partijen die kwetsbaarheden in de website vinden. Verschillende grote bedrijven in de IT-sector werken op deze manier.

Meer over
Lees ook
ESET Research publiceert het nieuwste APT Activity Report

ESET Research publiceert het nieuwste APT Activity Report

ESET, heeft haar nieuwste APT Activity Report uitgebracht, dat een overzicht geeft van opmerkelijke activiteiten van geselecteerde APT-groepen (advanced persistent threat) die door ESET-onderzoekers zijn gedocumenteerd van oktober 2023 tot eind maart 2024.

Arctic Wolf verbetert security van hybride medewerkers door integratie met Security Service Edge (SSE) oplossingen

Arctic Wolf verbetert security van hybride medewerkers door integratie met Security Service Edge (SSE) oplossingen

Het Arctic Wolf Platform kan nu geïntegreerd worden nu met Security Service Edge (SSE) oplossingen van Cato Networks, Netskope en Zscaler. Dankzij deze integraties kunnen Arctic Wolf Managed Detection and Response klanten hun SSE-investeringen effectiever inzetten

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.