Aanvaller achter grote aanval op Deutsche Telekom routers legt bekentenis af

Handboeien

Een 29-jarige man heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor een grootschalige internetstoring waarbij in november 2016 zo’n 900.000 routers van Deutsche Telekom werden getroffen. Door de aanval konden klanten van het bedrijf geen verbinding maken met internet.

Dit meldt Bleeping Computer. Bij de aanval werd een aangepaste versie gebruikt van de Mirai-malware. Dit is malware die specifiek is toegespitst op Internet of Things (IoT)-apparatuur. Met behulp van de malware werd in oktober 2016 een grootschalige DDoS-aanval opgezet tegen DNS-provider Dyn, waardoor een groot aantal populaire website tijdelijk moeilijk tot niet bereikbaar was.

Botnet bouwen

De aanvallers stelt een botnet te hebben willen bouwen dat ingezet kon worden voor DDoS-aanvallen. De aanvaller stelt dat niet als doel te hebben gehad de routers onbruikbaar te maken, iets wat in de praktijk wel gebeurde. Naast routers van Deutsche Telekom werden ook ruim 100.000 routers van verschillende Britse Internet Service Providers getroffen.

De aanvaller staat op internet bekend als ‘BestBuy’ of ‘Popopret’. De Duitse autoriteiten verwijzen naar de man als ‘Spiderman’, een naam die hij gebruikte om domeinnamen te gebruiken die werden gebruikt bij de aanval op de routers van Deutsche Telekom. De man werd eind februari gearresteerd op een luchthaven in Londen, waarna de man is uitgeleverd aan Duitsland.

Ingehuurd door Liberiaanse ISP

Opvallend is dat de man stelt ingehuurd te zijn door een Liberiaanse ISP om DDoS-aanvallen uit te voeren op lokale concurrenten, waarvoor hij naar eigen zeggen 10.000 dollar heeft ontvangen. De aanvallen wilde de man uitvoeren met behulp van een botnet dat hij had gebouwd. Om de capaciteit van dit botnet te vergroten stelt de man de routers van Deutsche Telekom en Britse ISP's te hebben willen toevoegen aan het netwerk.

Meer over
Lees ook
Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1

Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

KPN, het NCSC (Nationale Cyber Security Centrum), Team High Tech Crime Unit van de politie en TNO hebben gezamenlijk het rapport  'Cyber Security Perspectives 2013' uitgebracht.  De vier organisaties die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van cybercriminaliteit schetsen hierin een beeld over de digitale veiligheid in Nederland. Deze wee1