Aanval digitale spionageaanvallen op Europese organisaties neemt toe

spionage

Het aantal digitale spionageaanvallen door overheden op Europese bedrijven en instellingen neemt toe. Naast gerichte aanvallen stijgt ook het aantal ongerichte cyberaanvallen met als doel zoveel mogelijk instanties te raken en schade aan te richten.

Dit meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in haar jaarverslag over 2017. De inlichtingendienst meldt dat dreigingen voor de nationale veiligheid die we van oudsher kennen zich tegenwoordig afspelen in de digitale ruimte. Denk hierbij aan spionage, heimelijke politieke beïnvloeding, terrorisme en sabotage. Meer landen probeerden in 2017 via politieke spionage met digitale middelen de Nederlandse besluitvorming te achterhalen of te beïnvloeden. Dit is volgens de AIVD onder meer te verklaren doordat de inzet van digitale aanvallen laagdrempelig en goedkoop zijn. Daarnaast zijn de aanvallen moeilijk terug te leiden naar de daadwerkelijk aanval en is het potentiële bereik veel groter dan bij traditionele vormen van spionage.

Rekrutering via social media

De AIVD wijst er ook op dat digitale middelen steeds vaker worden ingezet om mensen te rekruteren voor spionage. Zo zouden staten medewerkers van interessante organisaties en bedrijven benaderen via social media zoals het zakelijke netwerk LinkedIn. Via deze medewerkers proberen spionnen informatie in handen te krijgen.

Digitale middelen worden ook door jihadistische terroristen ingezet om aanhangers te inspireren en stimuleren. De AIVD meldt dat ISIS wil laten zien dat zij er nog toe doet door aanhangers in het Westen op te roepen om wraak te nemen nu de terroristische groepering het strijdgebied bijna geheel heeft verloren. Terroristen beschikken volgens de AIVD nog niet over de capaciteiten om cyberaanvallen te plegen die de samenleving ontwrichten, maar streven daar wel naar.

In vitale infrastructuur nestelen

Ook ziet AIVD statelijke actoren activiteiten verrichten om sabotage van essentiële processen zoals energie- en communicatievoorzieningen mogelijk te maken. Hiervoor nestelen zij zich in de vitale infrastructuur. De AIVD noemt alertheid op digitale veiligheid cruciaal.

Tot slot wijst de inlichtingendienst erop dat digitale aanvallen steeds geavanceerder worden en de impact van een cyberaanval steeds groter. Kwaadwillenden verzinnen continu nieuwe aanvalsmethoden, technieken en middelen. De AIVD stelt dat het parlement daarom heeft ingestemd met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2017, waarover de Nederlandse bevolking zich op 21 maart in een raadgevend referendum uitspreekt.

Lees ook
Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1