Aantal slachtoffers van internetfraude is verdubbeld

Het aantal particulieren en ondernemers dat in 2015 geld kwijtraakte aan oplichting via internet is verdubbeld ten opzichte van 2014. Fraudehelpdesk kreeg 3.625 meldingen binnen van personen die hierdoor financiële schade hebben geleden. Een jaar eerder lag dit aantal nog op 1.887. 10 tot 13% van de Nederlanders krijgt met internet oplichting te maken.

In totaal gingen de ruim 3.600 gedupeerden voor 12,2 miljoen euro het schip in. Hiermee is de totale schadepost hoger dan in 2014, toen de totale schade nog 8,3 miljoen euro bedroeg. Het vaakst ging het fout bij aankopen in webwinkels en op Marktplaats. In deze gevallen werd wel betaald, maar ontvingen kopers uiteindelijk geen producten.

Voorschotfraude leidt tot meeste schade

Fraudehelpdesk meldt dat de grootste schade is ontstaan door ‘voorschotfraude’. Bij deze vorm van fraude benaderen oplichters slachtoffers met een mooi verhaal, waarin zij te horen krijgen dat zij iets krijgen indien zij eerst zelf een bedrag voorschieten. Bekende voorbeelden hiervan zijn datingfraude, erfenisfraude en lotterijfraude. Zo betaalden in 2015 133 slachtoffers van datingfraude ruim 2,7 miljoen euro aan oplichters. Per persoon gaat het om een bedrag van gemiddeld 20.000 euro. In één geval werd door het slachtoffers maar liefst 380.000 euro overgemaakt naar de fraudeurs.

Ook het aantal spookfacturen dat door ondernemers wordt betaald is toegenomen. In 2014 ging het nog om 190 gevallen, terwijl het vorig jaar ging om 481 betaalde spookfacturen. Gemiddeld werd per spookfactuur een bedrag van 96 euro overgemaakt. Ook de hoeveelheid phishing die is gemeld is gestegen. In 2015 ging het om 123.000 phishingmailtjes. In totaal hebben bijna 500 gedupeerden zich bij Fraudehelpdesk gemeld. Zij leden in totaal 822.000 euro schade.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1