Aantal netwerkaanvallen op hoogste punt in drie jaar
Het risico op netwerkaanvallen blijft toenemen. Daarvoor waarschuwt WatchGuard Technologies in het Internet Security Report over Q4 van 2021. Het aantal gedetecteerde netwerkaanvallen kwam dit kwartaal uit op het hoogste punt in drie jaar tijd. De onderzoekers zagen ook een recordaantal aanvallen met ‘evasive malware’. Verder werden er 33 procent meer geavanceerde bedreigingen gedetecteerd, een indicatie dat het aantal zeroday-dreigingen hoger ligt dan ooit.
- Groeiend aantal netwerkaanvallen onderstreept de complexiteit van netwerkbeveiliging – In Q4 van 2021 detecteerde WatchGuard 39 procent meer netwerkaanvallen dan in het kwartaal ervoor. Het aantal aanvallen is in drie jaar tijd niet zo hoog geweest. Een mogelijke verklaring is dat oude kwetsbaarheden nog steeds worden misbruikt en de netwerken van organisaties groter worden. Er komen nieuwe apparaten online, terwijl oude kwetsbaarheden niet worden gepatcht. Dat maakt netwerkbeveiliging complexer.
- Veel meer malware-aanvallen in EMEA-regio dan elders – Europa, het Midden-Oosten en Afrika werden in Q4 op grote schaal aangevallen met malware. Sterker nog: in de EMEA-regio detecteerde een Firebox gemiddeld ongeveer twee keer zoveel malware als in andere regio’s zoals de AMER- en APAC-regio.
- 78 procent van de malware die binnenkomt via versleutelde verbindingen ontwijkt basisbeveiliging – Zo’n twee derde van de gedetecteerde malware wordt afgeleverd via een versleutelde verbinding. Ruim drie kwart daarvan is evasive zeroday-malware die basale beveiligingsscans omzeilt. Organisaties kunnen zich hiertegen beschermen door firewalls zo in te stellen dat ze binnenkomend verkeer ontsleutelen en scannen. Helaas blijft deze belangrijke maatregel vaak achterwege.
- CVE-2018-0802 belangrijkste Office-exploit – Volgens de top 10-lijst van de belangrijkste malware-families die Fireboxen in het vierde kwartaal hebben ontdekt, richtte een aanzienlijk deel zich specifiek op Microsoft Office. Vergelijkbaar met de bevindingen uit Q3 2021 is de Common Vulnerability CVE-2018-0802 dus nog aanwezig in de top 10, en is het zelfs een aantal plekken gestegen. Onderzoekers vermoeden dat dit CVE-2017-11882 heeft vervangen als de belangrijkste Office-exploit.
- Emotet maakt comeback – In WatchGuard’s ranglijst met de meest gedetecteerde malwaredomeinen staan dit keer twee nieuwe namen. Een hiervan, Skyprobar[.]info, wordt gelinkt aan Emotet, de banktrojan die is geëvolueerd in C&C- en distributie-infrastructuur-malware voor andere payloads. Mede door ingrijpen van de Amerikaanse autoriteiten werd Emotet teruggedrongen, maar in Q4 van 2021 is deze malware weer opgeleefd.
Aanvalsoppervlak groeit
Lees ook
Waarom is code signing het gesprek van de dag op het dark web?
Code signing-certificaten zijn een essentieel onderdeel van software. Elke update wordt ondertekend met een unieke machine-identiteit, waarbij een tijdstempel wordt gecombineerd met een encryptie-algoritme in de vorm van een x.509-certificaat dat wordt uitgegeven door een vertrouwde certificeringsautoriteit. Hierdoor weten andere machines dat ze authentiek...
Qualys introduceert VMDR 2.0 with TruRisk
Qualys introduceert versie 2.0 van zijn Vulnerability Management, Detection and Response (VMDR)-oplossing. Onder de noemer ‘Qualys VMDR 2.0 with TruRisk’ versterkt Qualys het securityplatform met tools voor automatische reacties op cyberaanvallen.
Proofpoint 2022 Human Factor Report: cybercriminelen zijn creatief geworden
Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, presenteert zijn jaarlijkse Human Factor-rapport. Hierin wordt inzicht gegeven in de drie belangrijkste aspecten van gebruikersrisico's: kwetsbaarheid, aanvallen en privileges. Het rapport laat ook zien dat cybercriminelen op steeds creatievere wijze proberen om de menselijke kwetsbaarheid...