Aantal gevallen van CEO-fraude stijgt onverwacht hard

De FBI waarschuwt voor een onverwachte piek in het aantal gevallen van CEO-fraude. Bij deze vorm van fraude doen cybercriminelen zich voor als de CEO van een bedrijf, en verzoeken een medewerker van de financiële afdeling een groot geldbedrag over te schrijven. Dit geld wordt vervolgens weggesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Dit meldt Reuters. De Amerikaanse opsporingsinstantie stelt dat CEO-fraude, in de Verenigde Staten bekend als ‘business email compromise’ (BEC) scams, al voor 3,1 miljard dollar aan schade hebben veroorzaakt. Vier maanden geleden sprak de FBI nog over 2,3 miljard dollar schade. Hieruit kan worden opgemaakt dat CEO-fraude in de afgelopen vier maanden voor 800 miljoen dollar schade heeft opgeleverd.

22.143 gevallen van CEO-fraude

In de periode oktober 2013 tot en met mei 2016 zijn in totaal 22.143 gevallen van CEO-fraude gerapporteerd door zowel bedrijven wereldwijd. FBI adviseert bedrijven die doelwit worden van deze vorm van cybercrime zo snel mogelijk melding hiervan te maken bij opsporingsinstanties. Dit vergroot de kans dat het gestolen geld kan worden teruggevorderd. Snelheid is hierbij essentieel, aangezien het geld doorgaans razendsnel wordt weggesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Daarnaast adviseert de FBI waakzaam te zijn voor verzoeken om geld over te schrijven naar bankrekeningen in China en Hongkong. Cybercriminelen zouden in de meeste gevallen gebruik maken van rekeningen in deze landen.

Meer over
Lees ook
De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s