Aantal gevallen van CEO-fraude stijgt onverwacht hard

De FBI waarschuwt voor een onverwachte piek in het aantal gevallen van CEO-fraude. Bij deze vorm van fraude doen cybercriminelen zich voor als de CEO van een bedrijf, en verzoeken een medewerker van de financiële afdeling een groot geldbedrag over te schrijven. Dit geld wordt vervolgens weggesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Dit meldt Reuters. De Amerikaanse opsporingsinstantie stelt dat CEO-fraude, in de Verenigde Staten bekend als ‘business email compromise’ (BEC) scams, al voor 3,1 miljard dollar aan schade hebben veroorzaakt. Vier maanden geleden sprak de FBI nog over 2,3 miljard dollar schade. Hieruit kan worden opgemaakt dat CEO-fraude in de afgelopen vier maanden voor 800 miljoen dollar schade heeft opgeleverd.

22.143 gevallen van CEO-fraude

In de periode oktober 2013 tot en met mei 2016 zijn in totaal 22.143 gevallen van CEO-fraude gerapporteerd door zowel bedrijven wereldwijd. FBI adviseert bedrijven die doelwit worden van deze vorm van cybercrime zo snel mogelijk melding hiervan te maken bij opsporingsinstanties. Dit vergroot de kans dat het gestolen geld kan worden teruggevorderd. Snelheid is hierbij essentieel, aangezien het geld doorgaans razendsnel wordt weggesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Daarnaast adviseert de FBI waakzaam te zijn voor verzoeken om geld over te schrijven naar bankrekeningen in China en Hongkong. Cybercriminelen zouden in de meeste gevallen gebruik maken van rekeningen in deze landen.

Meer over
Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1