95% van de HTTPS servers zijn kwetsbaar voor MITM-aanvallen

encryptie

HTTPS wordt op steeds grotere schaal gebruikt. Hierbij wordt de verbinding tussen een server en de machine van een eindgebruiker versleuteld om te voorkomen dat deze verbinding kan worden afgeluisterd. In de praktijk laten veel beheerders hierbij echter steken vallen. Maar liefst 95% van de HTTPS servers blijkt namelijk kwetsbaar voor eenvoudige man-in-the-middle (MITM) aanvallen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Netcraft op basis van eigen onderzoek. Veel servers die HTTPS hebben omarmd maken geen gebruik van HTTP Strict Transport Security (HSTS). HSTS zorgt ervoor dat servers uitsluitend via HTTPS worden bezocht. Indien een gebruiker in de adresbalk van zijn webbrowser het protocol HTTP gebruikt wordt toch het HTTPS protocol gebruikt.

Netcraft stelt dat iedere server die HTTPS gebruikt, maar geen HSTS eenvoudig aangevallen kan worden met een MITM aanval. Deze servers maken het namelijk mogelijk een onbeveiligde HTTP-verbinding op te zetten, die vervolgens gekaapt kan worden. Ondanks dit risico maakt slechts 5% van de servers die HTTPS toepassen gebruikt van HSTS. Netcraft stelt dat er geen reden is HTST niet te implementeren, aangezien dit geen praktische nadelen oplevert.

Lees ook
Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys voegt vandaag Advanced Remediation toe aan het Qualys Cloud Platform. Organisaties kunnen door deze geavanceerde herstelopties, naast het patchen van besturingssystemen en applicaties van derden en het implementeren van aangepaste software, nu ook misconfiguraties van IT-middelen verhelpen.

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1