80% van financiële phishingaanvallen in Nederland misbruikt naam van bank

internetbankieren

Cybercriminelen richten zich in toenemende mate op het leegroven van bankrekeningen en doen steeds meer moeite om gebruiksinformatie te achterhalen. De hackers creëren namaaksites die sprekend lijken op de websites van financiële organisaties. In 2013 leunde wereldwijd 31,5% van de phishingaanvallen op de merknamen van toonaangevende banken, online winkels en elektronische betaalsystemen. Ruim 80% van de financiële phishingaanvallen in Nederland misbruikte de naam van een bank.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Financiële cyberdreigingen in 2013' van Kaspersky Labs, dat is gebaseerd op eigen cijfers van het beveiligingsbedrijf. De hoeveelheid phishingaanvallen uit naam van banken, online winkels en elektronische betaalsystemen is met 8,5% ten opzichte van het voorgaande jaar toegenomen. In Nederland maakte in 2013 32,3% van de phishingaanvallen gebruik van merknamen van banken, die hiermee bovenaan de lijst van phishingdoelen staan.

Banken zijn geliefd doelwit

In 2013 vormden banken het meest aantrekkelijke doelwit. Wereldwijd werden merknamen van banken gebruikt bij 70,6% van alle financiële phishingactiviteiten. In Nederland ligt dit percentage zelfs op ruim 80%. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2012, toen bankphishing slechts 52% vertegenwoordigde. Over het geheel gezien waren namaakwebsites van banken in 2013 betrokken bij twee keer zoveel phishingaanvallen (22%) dan het jaar ervoor.

Fraudeurs gebruiken de merknamen van toonaangevende bedrijven met grote klantenbestanden om zoveel mogelijk winst te boeken bij hun criminele activiteiten. Wereldwijd maakte circa 60% van alle phishingaanvallen met behulp van nagemaakte bankpagina's bijvoorbeeld gebruik van de namen van slechts 25 organisaties. Onder elektronische betaalsystemen zijn de "favorieten" van de phishers nog duidelijker: 88,3% van de phishing-aanvallen in deze categorie had betrekking op een van vier internationale merken: PayPal, American Express, Master Card en Visa.

Bereik

De reden van de veelvuldige inzet van phishingaanvallen door cybercriminelen is volgens Kaspersky het bereik van dergelijke aanvallen onder gebruikers. Kwaadaardige software die speciaal is gemaakt voor bepaalde besturingssystemen kan minder breed worden ingezet dan phishing-aanvallen.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.