8 op de 10 Nederlanders vindt dat de politie verdachten mag hacken

hacker

Bijna negen op de tien Nederlandse burgers (89%) vindt dat de overheid actiever zou moeten optreden tegen cybercrime. 81% vindt het terecht dat de overheid (de politie) extra bevoegdheden krijgt om in te breken in computers van verdachten.

Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Capgemini, waarvan de resultaten zijn verzameld in het rapport ‘Trends in Veiligheid 2016: de mens en digitale veiligheid’. Driekwart van de Nederlanders (75%) is goed op de hoogte van de gevaarlijke kanten van internetgebruik.

Drie tot negen verschillende wachtwoorden

Om hun online veiligheid te beschermen zeggen de ondervraagde Nederlanders verdachte websites te vermijden (79%), regelmatig software updates te doen (72%), geen privégegevens online te zetten (62%) en regelmatig cookies te wissen (61%). 57% van de burgers geeft aan tussen de drie en negen verschillende wachtwoorden te gebruiken voor inloggen op websites, e-mail en andere accounts. Een derde (35%) van de ondervraagden gebruikt zelfs 10 of meer wachtwoorden.

Het bewustzijn over privacy bij het gebruik van mobiele apparaten blijft echter achter; slechts 31% van de Nederlanders kijkt bij het installeren van een nieuwe applicatie of de app toegang vraagt tot privégegevens. De keuze om een app wel of niet te gebruiken wordt vooral ingegeven door kosten. 67% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat de applicatie gratis is.

‘Privacy wordt een betaalmiddel’

“Het is opmerkelijk dat Nederlanders aangeven zich meer bewust te zijn van online veiligheidsrisico’s en op de computer de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen, terwijl het gedrag op hun mobiele apparaat hierbij achterblijft,” zegt Erik Hoorweg, verantwoordelijk voor sector openbare orde en veiligheid bij Capgemini Consulting. “We doen steeds meer met onze mobiele apparaten en in ruil voor het gratis gebruik van applicaties wordt vaak toegang tot persoonsgegevens van de gebruiker gevraagd. Privacy wordt daarmee een ruil- en betaalmiddel. Zolang het bewust gebeurt, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar daar lijkt het toch aan te schorten.”

Een ruime meerderheid van de Nederlanders gaat ermee akkoord dat de overheid hun persoonlijke informatie met inlichtingendiensten deelt. 30% heeft hier helemaal geen problemen mee, 53% wil dat hiervoor wel eerst om toestemming wordt gevraagd. Tegelijkertijd maakt 41% van de burgers zich zorgen over privacyschendende maatregelen door de overheid. Ook vindt vier op de tien burgers dat privacy te gemakkelijk door de overheid opzij wordt gezet ten koste van de veiligheid.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1