70 Nederlandse IP-adressen gebruikt bij hack Democratische Partij

hacker4-gabor-kalman

Bij de cyberaanval op de Amerikaanse Democratische Partij zijn tenminste 70 Nederlandse IP-adressen gebruikt. Dit blijkt uit het rapport dat de Amerikaanse FBI en het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) hebben vrijgegeven.

In totaal zijn 900 IP-adressen te vinden in het rapport, waarvan 70 Nederlandse. Van deze 900 IP-adressen zijn 140 adressen van een Tor-exitnode. Dit is de laatste server in de keten van Tor-servers waaruit het Tor-netwerk bestaat, die het verzoek van een Tor-gebruiker doorstuurt de gewenste server. Deze server registreert hierdoor alleen het IP-adres van de exitnode, waardoor gebruikers hun eigen IP-adres verbergen.

Rejo Zenger

Het feit dat 70 Nederlandse IP-adressen in het rapport zijn opgenomen wil overigens niet zeggen dat de aanvallers banden hebben met Nederland, maar uitsluitend dat zij gebruik hebben gemaakt van servers en Tor-exitnodes die in Nederland staan. Eén van de exitnodes is van Rejo Zenger, werkzaam bij privacy-organisaties Bits of Freedom. “Jammer”, zegt Zenger in een reactie tegenover de Volkskrant. “Het is natuurlijk niet de bedoeling om dit soort hacks te faciliteren.”

Zenger vergelijkt het aanbieden van een Tor-exitnode met het recht op vrijheid van meningsuiting. “Dat ik voor de vrijheid van meningsuiting opkom, maakt niet dat ik ieders mening deel. En toch sta ik voor het recht dat iedereen er gebruik van moet kunnen maken”, aldus Zenger.