68% van de bedrijven is afgelopen jaar door mobiel datalek getroffen

mobiele-beveiliging

Bedrijven nemen nog steeds onvoldoende maatregelen om mobiele dreigingen tegen te gaan. Mobiele datalekken komen dan ook met grote regelmaat voor. 68% van de bedrijven wereldwijd blijkt in de afgelopen twaalf maanden te zijn getroffen door een mobiele datalek.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van BT. Vaak blijkt het niet te gaan om een incident, maar om een structureel probleem. Van de bedrijven die in de afgelopen twaalf maanden met een datalek is geconfronteerd blijkt maar liefst de helft in het afgelopen jaar met meer dan vier incidenten te maken te hebben gehad.

BYOD en COPE is populair

Bring Your Own Device (BYOD) en Corporately Owned Personally-Enabled (COPE) is populair. 93% van de ondervraagde bedrijven geeft aan hier gebruik van te maken. Tegelijkertijd verzuimen veel bedrijven echter de juiste maatregelen te nemen om dit veilig te kunnen doen. Slechts 40% van de bedrijven geeft namelijk aan een BYOD-beleid te hebben opgesteld. Dit terwijl een dergelijk beleid van groot belang is om de veiligheid van mobiele apparaten op de werkvloer te kunnen garanderen.

Naast een BYOD-beleid ontbreekt het bij organisaties ook aan andere maatregelen om de mobiele veiligheid te vergroten. Zo stelt 55% van de organisaties geen security-trainingen beschikbaar voor personeel. 29% gebruikt daarnaast geen wachtwoorden om mobiele datalekken te voorkomen. Bedrijven lijken zich echter wel bewust van het risico dat zij hierdoor nemen. Slechts een kwart van de ondervraagde organisaties wereldwijd is van mening voldoende resources beschikbaar te hebben om mobiele datalekken te voorkomen. Dit is niet zonder risico, aangezien 33% BYOD- en COPE-apparaten volledige toegang geeft tot interne netwerken of gevoelige klantinformatie.

'Security wordt niet serieus genomen'

De houding van medewerkers is op dit moment de grootste dreiging voor mobiele veiligheid. 74% van de medewerkers zou de beveiliging van mobiele apparaten simpelweg niet serieus nemen. Dit probleem is ook aanwezig bij de managementlaag. 69% van de IT-beslissers blijkt van mening te zijn dat zijn of haar CEO mobiele beveiliging niet serieus neemt. BT waarschuwt dat een securityprogramma alleen effectief kan zijn als iedereen binnen een organisatie hier actief aan deelneemt. Op dit punt is dan ook veel werk aan de winkel.

Lees ook
Orange Business Services neemt Atheos over

Orange Business Services neemt Atheos over

Orange Business Services neemt Atheos over, een Europese speler op het gebied van cyberdefensie. Atheos werd in 2002 opgericht en is pionier op het gebied van IT-identificatie en beveiligingsmanagement. Met zo’n 130 experts op het gebied van cyberveiligheid ondersteunt Atheos grote bedrijven in het definiëren, implementeren en handhaven van hun be1

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel maakt bekend de naam McAfee niet langer te zullen gebruiken voor zijn antivirusproducten. Het bedrijf wil hiermee de banden met de McAfee-oprichter John McAfee zo veel mogelijk verbreken. De McAfee-oprichter is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd hij in 2012 gezocht voor moord in het Centraal-Amerikaanse land Belize.1