5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen bij hack van Amerikaanse overheid

Hackers hebben bij het Amerikaanse Office of Personnel Management, de HR-afdeling van de Amerikaanse overheid, tenminste 5,6 miljoen vingerafdrukken buitgemaakt. Eerdere schattingen lagen met 1,1 miljoen een stuk lager.

Dit blijkt uit onderzoek van het Office of Personnel Management en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het onderdeel van de Amerikaanse overheid werd eerder dit jaar in korte tijd twee keer gehackt. Bij de eerste aanval werden gegevens van 4,2 miljoen ambtenaren buitgemaakt, terwijl bij de tweede aanval gegevens van 21,5 miljoen burgers werden gestolen. In totaal zijn dus 27,5 miljoen Amerikanen door de cyberaanvallen getroffen.

De buitgemaakte data van ambtenaren is zeer gevoelig en verzameld via screeningsformulieren. De data is afgegeven door ambtenaren die toegang nodig hadden tot geheime data, waarvoor standaard een screening wordt uitgevoerd. In deze screening wordt onder andere gevraagd naar alcohol- en drugsgebruik, seksueel gedrag, een eventueel crimineel verleden, financiële problemen, psychische aandoeningen en inloggegevens. De informatie kan worden gebruikt om Amerikaanse ambtenaren te chanteren om toegang te verkrijgen tot staatsgeheimen waar zij toegang toe hebben. Katherine Archuleta, hoofd van het US Office of Personnel Management, stapte eerder op naar aanleiding van de cyberinbraken.

Lees ook
Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?