40% meer aanvallen op Android apparaten

android-smartphone

Het aantal aanvallen op Android gebaseerde smartphones en tablets is in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ongeveer 1,7 miljoen Android apparaten per maand zijn doelwit van een cyberaanval.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Avast. Onderzoekers van het bedrijf ontdekten in het tweede kwartaal per maand gemiddeld 788 nieuwe virussen gericht op Android. Het gaat hierbij om verschillende soorten virussen, waarvan de top 3 er als volgt uitziet:

  • Rooters (22,8%) - Rooters vragen gebruikers om root rechten op een smartphone of gebruiken exploits om root rechten te verkrijgen. Hiermee verkrijgen deze virussen uitgebreide toegang tot het mobiele apparaat van slachtoffers en kunnen aanvallers zowel het slachtoffer bespioneren als informatie stelen.
  • Downloaders (22,76%) - Downloaders, ook wel ‘droppers’ genoemd, maken gebruik van social engineering tactieken om slachtoffers te overtuigen meer malafide apps te installeren. Ook tonen downloaders over het algemeen schermvullende advertenties, zelfs buiten de app zelf. Deze advertenties zijn niet alleen hinderlijk, maar bevatten in veel gevallen ook links naar verdachte websites.
  • Nagemaakte apps (6,97%)- Nagemaakte apps zijn apps die zich presenteren als een legitieme app, maar in werkelijkheid door cybercriminelen zijn ontwikkeld. Deze apps worden ingezet om gebruikers te overtuigen andere apps te downloaden of slachtoffers advertenties voor te schotelen en advertentie-inkomsten voor de aanvallers te genereren.
Lees ook
Ruim 700.000 malafide apps verwijderd uit Google Play in 2017

Ruim 700.000 malafide apps verwijderd uit Google Play in 2017

Google heeft in 2017 ruim 700.000 malafide apps uit de appwinkel voor het Android platform Google Play verwijderd. Dit is 70% meer dan in 2016. Google benadrukt dat 99% van deze apps zijn geïdentificeerd en verwijderd voordat deze door Android gebruikers werden geïnstalleerd. Dit meldt Andrew Ahn, Product Manager voor Google Play, in een blogpost....

Wat zijn de meeste geblokkeerde mobiele apps op bedrijfsnetwerken?

Wat zijn de meeste geblokkeerde mobiele apps op bedrijfsnetwerken?

Facebook, Facebook Messenger en Instagram zijn de meest geblokkeerde Android apps binnen organisaties. De iOS apps die het vaakst worden geblokkeerd op bedrijfsnetwerken zijn WhatsApp Messenger, Pokémon GO en Tinder. Dit blijkt uit het rapport Appthority Enterprise Mobile Security Pulse Report Q4 van Appthority, een bedrijf dat beveiligingsoplossingen...

Vasco doet 4 securityvoorspellingen voor 2018

Vasco doet 4 securityvoorspellingen voor 2018

In 2017 zijn helaas meerdere records gebroken op het gebied van datalekken. Honderden miljoenen mensen zijn wereldwijd het slachtoffer geworden van cyberaanvallen en –dreigingen. De laatste jaren zijn veel nieuwe technieken opgedoken om deze dreigingen het hoofd te bieden. Maar de meest eenvoudige manier wordt nog steeds het vaakst genegeerd: de manier...