'365 miljoen dollar aan bitcoins gestolen bij Mt. Gox'

Het grootste bitcoin-handelsplatform ter wereld, Mt Gox, verkeert in grote problemen. De beheerder van de bitcoin-exchange meldt op mtgox.com dat de website offline is gehaald door beveiligingsproblemen. Meer details geeft het bedrijf niet. Een klokkenluider stelt echter dat maar liefst honderdduizenden bitcoins van Mt. Gox zijn gestolen, met een totale waarde van ongeveer 365 miljoen dollar.

Klokkenluider 'two-bit-idiot' heeft een document in handen waaruit blijkt dat maar liefst 744.408 bitcoins zijn gestolen. De diefstal is mogelijk geweest doordat transacties via Mt. Gox door derden konden worden aangepast. Hierdoor leek het alsof een bedrag niet was uitbetaald, terwijl dit in werkelijkheid wel het geval is. Vermoedelijk heeft Mt. Gox klanten dan ook meerdere keren hetzelfde bedrag uitgekeerd. Dergelijke fraude met transacties zou al jarenlang aan de gang zijn, maar al die tijd onopgemerkt zijn gebleven. De schade is hierdoor enorm opgelopen. Met de huidige wisselkoers zijn de gestolen bitcoins maar liefst zo'n 365 miljoen dollar waard.

Doofpot

Mt. Gox heeft volgens 'two-bit-idiot' de diefstal in de doofpot hebben willen stoppen. Dit zou dan ook de reden zijn dat de website offline is gehaald en het personeel van Mt. Gox op geen enkel verzoek van media wil reageren. Ook andere bitcoin-exchanges zouden op de hoogte zijn van de diefstal. Mt. Gox heeft volgens de klokkenluider geprobeerd op fraudeleuze wijze aan bitcoins te komen en de gestolen bitcoins op deze wijze aan te vullen.

Mark Karpeles heeft inmiddels op de website van Mt. Gox een verklaring geplaatst waarin hij de aantijgingen ontkracht. Karpeles stelt op dit moment in Japan met verschillende partijen aan een oplossing te werken voor de beveiligingsproblemen. Karpeles reageert niet op de geruchten over de diefstal van bitcoins. Wel geeft hij aan dat het personeel van Mt. Gox instructies heeft gekregen op geen enkele vraag van gebruikers of media te reageren.

Ophef

De problemen bij Mt. Gox hebben voor veel ophef gezorgd. Karpeles spreekt zelf tegenover Reuters over een 'keerpunt voor Mt. Gox'. Andere handelsplatformen hebben zich inmiddels van de problemen bij de bitcoin-exchange gedistantieerd en proberen gebruikers gerust te stellen door hen extra zekerheden en garanties te bieden.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1