'365 miljoen dollar aan bitcoins gestolen bij Mt. Gox'

Het grootste bitcoin-handelsplatform ter wereld, Mt Gox, verkeert in grote problemen. De beheerder van de bitcoin-exchange meldt op mtgox.com dat de website offline is gehaald door beveiligingsproblemen. Meer details geeft het bedrijf niet. Een klokkenluider stelt echter dat maar liefst honderdduizenden bitcoins van Mt. Gox zijn gestolen, met een totale waarde van ongeveer 365 miljoen dollar.

Klokkenluider 'two-bit-idiot' heeft een document in handen waaruit blijkt dat maar liefst 744.408 bitcoins zijn gestolen. De diefstal is mogelijk geweest doordat transacties via Mt. Gox door derden konden worden aangepast. Hierdoor leek het alsof een bedrag niet was uitbetaald, terwijl dit in werkelijkheid wel het geval is. Vermoedelijk heeft Mt. Gox klanten dan ook meerdere keren hetzelfde bedrag uitgekeerd. Dergelijke fraude met transacties zou al jarenlang aan de gang zijn, maar al die tijd onopgemerkt zijn gebleven. De schade is hierdoor enorm opgelopen. Met de huidige wisselkoers zijn de gestolen bitcoins maar liefst zo'n 365 miljoen dollar waard.

Doofpot

Mt. Gox heeft volgens 'two-bit-idiot' de diefstal in de doofpot hebben willen stoppen. Dit zou dan ook de reden zijn dat de website offline is gehaald en het personeel van Mt. Gox op geen enkel verzoek van media wil reageren. Ook andere bitcoin-exchanges zouden op de hoogte zijn van de diefstal. Mt. Gox heeft volgens de klokkenluider geprobeerd op fraudeleuze wijze aan bitcoins te komen en de gestolen bitcoins op deze wijze aan te vullen.

Mark Karpeles heeft inmiddels op de website van Mt. Gox een verklaring geplaatst waarin hij de aantijgingen ontkracht. Karpeles stelt op dit moment in Japan met verschillende partijen aan een oplossing te werken voor de beveiligingsproblemen. Karpeles reageert niet op de geruchten over de diefstal van bitcoins. Wel geeft hij aan dat het personeel van Mt. Gox instructies heeft gekregen op geen enkele vraag van gebruikers of media te reageren.

Ophef

De problemen bij Mt. Gox hebben voor veel ophef gezorgd. Karpeles spreekt zelf tegenover Reuters over een 'keerpunt voor Mt. Gox'. Andere handelsplatformen hebben zich inmiddels van de problemen bij de bitcoin-exchange gedistantieerd en proberen gebruikers gerust te stellen door hen extra zekerheden en garanties te bieden.

Lees ook
Juniper Networks breidt zijn Connected Security-aanbod uit

Juniper Networks breidt zijn Connected Security-aanbod uit

Juniper Networks kondigt de beschikbaarheid aan van twee nieuwe oplossingen binnen zijn reeds uitgebreide Juniper Connected Security-reeks. De eerste combineert de Contrail Enterprise Multicloud en cSRX-firewall. Daarmee is het de eerste voor productieomgevingen geschikte oplossing met een complete reeks van functies voor orchestration,...

Vijf manieren waarop AI en Machine Learning kunnen helpen bij fraudebestrijding

Vijf manieren waarop AI en Machine Learning kunnen helpen bij fraudebestrijding

Het zijn vandaag twee van de populairste begrippen: artificiële intelligentie (AI) en machine learning. Dat is niet verwonderlijk: beide concepten zorgen immers voor een omwenteling in zowat alle bedrijfstakken en disciplines. AI en machine learning helpen bedrijven om interne processen te stroomlijnen en zo efficiënter te werken, kunnen enorme hoeveelheden...

CES 2019: hoofdrol voor security en cloud in nieuwe oplossingen

CES 2019: hoofdrol voor security en cloud in nieuwe oplossingen

5G, kunstmatige intelligentie, IoT en zelfrijdende voertuigen zijn enkele van de hoofdthema’s van de afgelopen CES dat begin januari plaatsvond in Las Vegas. De grootste beurs van consumentenelektronica ter wereld is daardoor ook steeds meer een plek voor meer abstracte oplossingen, waarin security en cloud computing een grote rol spelen. Het Nederlandse...