3.400 datalekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dit jaar meldingen van 3.400 datalekken te hebben ontvangen. Bedrijven zijn sinds 1 januari verplicht ernstige datalekken bij deze toezichthouder te melden.

Dit meldt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, tegenover BNR Nieuws Radio. Tomesen noemt het aantal niet hoog. Hierbij wijst de vicevoorzitter op de 135.000 instanties die in Nederland omgaan met persoonsgegevens en waar deze gegevens dus kunnen uitlekken.

De Autoriteit Persoonsgegevens maakte in april 2016 nog bekend 1.000 meldingen van datalekken te hebben ontvangen. In vijf maanden tijd zijn hier dus 2.400 meldingen bijgekomen. De toezichthouder meldde daarnaast in mei te vermoeden dat niet ieder datalek wordt gemeld. Per jaar verwacht de organisatie 60.000 meldingen van datalekken binnen te komen. Indien deze schatting klopt had de toezichthouder in mei al ruim 20.000 meldingen ontvangen moeten hebben. De teller stond toen echter pas op 1.600 meldingen.

Meer over
Lees ook
Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.