29-jarige Brit aangehouden voor grootschalige aanval op Deutsche Telekom-routers

handboeien-klein

Op het vliegveld van Londen is een 29-jarige Britse man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige cyberaanval op routers van Deutsche Telekom eind 2016. Door deze aanval hadden ruim een miljoen klanten van de Duitse telecomprovider tijdelijk geen toegang tot internet.

De Duitse politie maakt bekend dat de man door de Britse politie is gearresteerd. De aanval was gericht op routers van Deutsche Telekom, die werden aangevallen via een kwetsbaarheid in het TR-064-configuratieprotocol. Dankzij deze kwetsbaarheid is het mogelijk routers aan te vallen waarvan poort 7547 toegankelijk is via internet. Deze poort wordt gebruikt door verschillende providers om routers op afstand te kunnen beheren en staat bij veel populaire DSL-routers dan ook standaard open.

Aanvallers probeerden eind 2016 op grote schaal routers aan te vallen. Naast routers van Deutsche Telekom werden ook routers van andere providers aangevallen. Johannes Ullrich van het het Internet Storm Center (ICS) waarschuwde dat deze aanvallen konden leiden tot een tweede Mirai-botnet, een berucht botnet dat bestaat uit Internet of Things-apparatuur en gebruikt werd om DNS-provider Dyn aan te vallen. De Duitse politie heeft inmiddels om uitlevering van de Britse man gevraagd. De man kan in Duitsland een celstraf van 6 maanden tot 10 jaar opgelegd krijgen.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1