26.000 WordPress-website misbruikt voor DDoS-aanval

hacker

Cybercriminelen hebben onlangs 26.000 WordPress-websites gebruikt om een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval op te zetten op een niet nader genoemde website. Hierbij werden per seconden 10.000 tot 11.000 HTTPS verzoeken per seconde naar de website verstuurd. De aanval lieten zelfs pieken zien van 20.000 HTTPS verzoeken per seconde.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Sucuri. De aanvallers hebben gebruik gemaakt van de pingback functie van WordPress, waarbij de website een klein pakketje verstuurd naar een andere website. Deze feature is gebruikt ome en grootschalige layer 7 DDoS-aanval op te zetten. Hierbij wordt een aanval uitgevoerd op de applicatielaag in plaats van de gebruikelijke netwerklaag. Bij dergelijke aanvallen is aanzienlijk minder bandbreedte nodig om een website onbereikbaar te maken.

Sucuri wijst erop dat er maar weinig servers zijn die een dergelijke hoeveelheid verzoeken kunnen verwerken, zelfs als zij gebruik maken van proxies en load balancers. Dit is zeker het geval bij HTTPS-verzoeken, aangezien deze door het opzetten van een SSL-sessie de CPU zwaarder belast dan HTTP-verzoeken. Meer informatie over de aanval is te vinden in een blogpost van Sucuri.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1