21-jarige Amsterdammer aangehouden voor computervredebreuk

Handboeien

Een 21-jarige Amsterdammer is aangehouden op verdenking van cybercrime. De man zou zich schuldig hebben gemaakt aan computervredebreuk, oplichting en valsheid in geschrifte.

De man wordt ervan verdacht in de periode mei 2014 tot begin augustus 2016 te hebben ingebroken bij een groot aantal websites. Hiervoor zou hij gebruik hebben gemaakt van software die specifiek is ontwikkeld voor het opsporen en uitbuiten van kwetsbaarheden in websites.

Phishing

Het vermoeden bestaat dat de man via deze cyberinbraken e-mailadressen van een groot aantal klanten van een creditcardmaatschappij in handen heeft gekregen. Uit naam van deze maatschappij zou de verdachte vervolgens phishingmails hebben verstuurd naar de buitgemaakte adressen met als doel creditcardgegevens, pincodes en inloggegevens in handen te krijgen.

De politie zegt de man op het spoor te zijn gekomen in een ander lopend onderzoek. Waar dit onderzoek betrekking wordt niet vermeld.

Meer over
Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1