2.600 WordPress-sites verspreiden ransomware

Ruim 2.600 WordPress-sites zijn afgelopen weken door cybercriminelen gekraakt. De aanvallers hebben de sites voorzien van code waarmee wordt geprobeerd bezoekers te infecteren met ransomware.

Beveiligingsbedrijf Zscaler meldt dat WordPress-websites die op versie 4.2 van WordPress of ouder draaien kwetsbaar zijn. De ransomware wordt verspreidt via de Neutrino exploitkit, die via een iframe dat aan de website is toegevoegd wordt geladen op machines van slachtoffers. Alleen gebruikers van Internet Explorer krijgen dit iframe in de praktijk te zien.

Flash Player

De exploitkit zit verstopt in een kwaadaardig Flash-bestand, dat gebruik maakt van een kwetsbaarheid in oudere versies van Flash Player. Indien Flash Player niet op de machine geïnstalleerd is krijgen bezoekers een verouderde versie van de software aangeboden. Zodra deze is geïnstalleerd wordt de Neutrino exploitkit geladen.

Indien dit proces succesvol wordt afgerond wordt de computer geïnfecteerd met de Cryptowall ransomware. Deze malware versleutelt data van gebruikers, waarna de aanvallers losgeld eisen in ruil voor de encryptiesleutel.

Neutrino exploitkit

De Neutrino exploitkit dook in maart 2013 voor het eerst op en is sindsdien actief. Begin juli bleek de exploitkit misbruik te maken van het HackingTeam zero-day lek (CVE-2015-5119). De afgelopen tijd meldt Zscaler een forse toename van het gebruik van de exploitkit te zien, wat voornamelijk zou worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid kwetsbare WordPress sites. Veel beheerders verzuimen hun website te updaten, waardoor de sites kwetsbaar blijven voor beveiligingsgaten die in nieuwere versies zijn gedicht.

Meer over
Lees ook
Grijp die ransomware-crimineel

Grijp die ransomware-crimineel

Hoe spot je de ransomware-crimineel die op kousenvoeten in je IT-omgeving aan het rondneuzen is? Het antwoord op de million dollar question is: spooksystemen neerzetten.

Synology: Vijf tips tegen ransomware

Synology: Vijf tips tegen ransomware

De coronapandemie heeft niet alleen voor andere manier van werken gezorgd, het zorgt ook voor een grotere kwetsbaarheid van bedrijfsgegevens doordat werknemers nu buiten de ‘veilige’ kantoormuren toegang nodig hebben tot deze data. Cybercriminelen zijn zich hier terdege van bewust en de afgelopen tweeënhalf jaar hebben we dan ook een sterke toenam1

Ransomware schaadt mentale gezondheid van IT-professionals

Ransomware schaadt mentale gezondheid van IT-professionals

Ransomware-aanvallen trekken een zware wissel op Nederlandse IT-professionals. Ruim een derde geeft aan dat hun mentale gezondheid hieronder lijdt. Door de stress overwegen veel IT-professionals zelfs om binnen twee jaar iets anders te gaan doen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast.