18 miljoen 8tracks-gebruikers getroffen door datalek

password-1433221-m

Internetradiowebsite 8tracks is getroffen door een datalek. De e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van 18 miljoen gebruikers zijn buitgemaakt.

Het datalek wordt door 8tracks bevestigd in een blogpost. Het bedrijf nadrukt dat alleen gebruikers die zich met hun e-mailadres bij de website hebben geregistreerd getroffen zijn door het datalek. Gebruikers die inloggen met hun Google- of Facebook-account zijn niet getroffen.

Github-account

Vermoedelijk is de data buitgemaakt via een Github account van een medewerker, dat niet was voorzien van twee-factor authentificatie. Github sloeg vervolgens alarm over de ongeautoriseerde inlogpoging op het account, waarna het wachtwoord van het account door 8tracks is gewijzigd en twee-factor authentificatie alsnog is ingeschakeld.

In de blogpost schrijft 8tracks dat de aanvallers geen toegang hebben gehad tot de database of productieservers van 8tracks. Zij hebben echter wel toegang verkrijgen tot een systeem waar een backup van database tables te vinden is, inclusief gebruikersdata. Alle uitgelekte wachtwoorden zijn versleuteld

Wachtwoord wijzigen

8tracks stelt dat de versleutelde wachtwoorden alleen via een brute force aanval kunnen worden ontsleuteld, wat per wachtwoord veel tijd in beslag zal nemen. Het bedrijf verwacht dan ook niet dat de wachtwoorden op grote schaal worden gekraakt. Desondanks adviseert 8tracks getroffen gebruikers hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Indien gebruikers het wachtwoord dat zij op 8tracks gebruiken ook voor andere accounts gebruiken, wordt geadviseerd ook van deze accounts het wachtwoord te wijzigen en unieke wachtwoorden te kiezen.

Lees ook
Secure Customers van Beyond Identity helpt bij voorkomen van gebruikersaccount-hacks

Secure Customers van Beyond Identity helpt bij voorkomen van gebruikersaccount-hacks

Beyond Identity, aanbieder van oplossingen voor wachtwoordloze multi-factor authentication (MFA), maakt vandaag de beschikbaarheid bekend van Secure Customers. Deze nieuwe oplossing stelt elk bedrijf in staat om een einde te maken aan de bedreiging van de hacks van gebruikersaccounts. Ook versnelt het de conversies van nieuwe klanten met de snelste...

Fortinet: ruim twee derde van alle organisaties was doelwit van minstens één ransomware-aanval

Fortinet: ruim twee derde van alle organisaties was doelwit van minstens één ransomware-aanval

Fortinet publiceert het 2021 Global State of Ransomware Report. Uit dit enquêterapport komt naar voren dat de meeste organisaties zich meer zorgen maken om ransomware dan om elke andere cyberbedreiging. De meerderheid zei zich te hebben voorbereid op ransomware-aanvallen.

Politie en KPN Security pakken samen cybercrime aan

Politie en KPN Security pakken samen cybercrime aan

Securitybedrijven kunnen cyberaanvallen detecteren en hun klanten hiertegen beschermen, maar ze hebben geen opsporingsbevoegdheid. Daarom werkt KPN Security samen met het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie. “Samen proberen we een klap uit te delen aan cybercriminelen”, zegt Jordi Scharloo, securityonderzoeker bij KPN Security.