15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

ssl-2890762_960_720-pixabay-Tumisu

15,5% van de unieke websites op het topleveldomein .nl is voorzien van een SSL-certificaat. In totaal gaat het om 500.000 Nederlandse websites.

Dit blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het topleveldomein .nl telt in totaal 3,6 miljoen unieke websites. In 757.000 van de gevallen gaat het om een zakelijke website en in 80.000 gevallen om een webshop.  Van de zakelijke websites zijn 225.000 stuks voorzien van een SSL-certificaat, wat neerkomt op 30%. Onder webshops ligt dit percentage op 59%; 47.000 webshops maken gebruik van een SSL-certificaat. SIDN stelt datiedere webshop of zakelijke website van een SSL-certificaat zou moeten zijn voorzien en er dus ruimte is voor verbetering.

Drie varianten SSL-certificaten

SSL-certificaten zijn beschikbaar in drie varianten: op basis van domeinvalidatie, op basis van organisatievalidatie en op basis van uitgebreide validatie. Bij SSL-certificaten op basis van domeinvalidatie wordt alleen de domeinnaamhouder gecontroleerd op basis van WHOIS-gegevens. Door het ontbreken van bedrijfsinformatie is dit type certificaat volgens SIN vooral geschikt voor situaties waarbij gegevens veilig verzonden moeten worden, maar de identiteit van de website is minder belangrijk.

Naast SSL-certificaten op basis van domeinvalidatie zijn er ook SSL-certificaten op basis van organisatievalidatie beschikbaar. Dit certificaat controleert niet alleen de domeinnaamhouder, maar ook de bedrijfsgegevens aan de hand van data van de Kamer van Koophandel. Deze gegevens zijn voor websitebezoekers via het certificaat inzichtelijk. Een SSL-certificaat op basis van uitgebreide validatie vermeldt alle bedrijfsgegevens, die grondig zijn gecontroleerd aan de hand van gegevens van de Kamer van Koophandel. Daarnaast wordt bij dit certificaat ook de webshopeigenaar gevalideerd als aanvrager van het certificaat. Alleen bij dit uitgebreidere SSL-certificaat wordt naast het groene slotje in de adresbalk ook de bedrijfsnaam in het groen weergegeven.

De meeste .nl-websites die gebruik maken van SSL zijn voorzien van een SSL-certificaat op basis van domeinvalidatie. De andere twee vormen komen relatief weinig voor.

Lees ook
Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber biedt zijn klanten WDM Encrypted aan. Deze encryptietechniek zorgt ervoor dat data tijdens het transport over glasvezel niet afgetapt kan worden. De bekendmaking vond plaats op de InfoSecurity beurs in Utrecht. De Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS laat zien dat grote organisaties bovengemiddeld vaak getroffen worden door cyberaanvall1

Nieuwe ransomware vernietigt backups om herstel te bemoeilijken

Nieuwe ransomware vernietigt backups om herstel te bemoeilijken

Een nieuwe vorm van ransomware genaamd Zenis versleutelt niet alleen data op getroffen systemen, maar probeert ook gericht backups van slachtoffers te vernietigen. De ransomware heeft al meerdere slachtoffers gemaakt. Zenis is ontdekt door MalwareHunterTeam, dat de ransomware samen met Bleeping Computer heeft geanalyseerd. MalwareHunterTeam heeft1

DarkMatter levert eerste beveiligde KATIM smartphones aan klanten (video)

De beveiligde smartphone KATIM van het in Abu Dhabi gevestigde beveiligingsbedrijf DarkMatter wordt sinds kort aan de eerste klanten geleverd. Deze smartphone is volledig gericht op beveiliging en versleutelt standaard ieder telefoongesprek van gebruikers. Ook bevat het apparaat een fysieke knop aan de zijkant waarmee zowel de camera als microfoon in het apparaat fysiek worden losgekoppeld om spionage tegen te gaan. De smartphone draait op het zelfontwikkelde en beveiligde besturingssysteem KATIM OS, dat op Android is gebaseerd. Gebruikers krijgen daarnaast toegang tot door DarkMatter ontwikk1