15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

ssl-2890762_960_720-pixabay-Tumisu

15,5% van de unieke websites op het topleveldomein .nl is voorzien van een SSL-certificaat. In totaal gaat het om 500.000 Nederlandse websites.

Dit blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het topleveldomein .nl telt in totaal 3,6 miljoen unieke websites. In 757.000 van de gevallen gaat het om een zakelijke website en in 80.000 gevallen om een webshop.  Van de zakelijke websites zijn 225.000 stuks voorzien van een SSL-certificaat, wat neerkomt op 30%. Onder webshops ligt dit percentage op 59%; 47.000 webshops maken gebruik van een SSL-certificaat. SIDN stelt datiedere webshop of zakelijke website van een SSL-certificaat zou moeten zijn voorzien en er dus ruimte is voor verbetering.

Drie varianten SSL-certificaten

SSL-certificaten zijn beschikbaar in drie varianten: op basis van domeinvalidatie, op basis van organisatievalidatie en op basis van uitgebreide validatie. Bij SSL-certificaten op basis van domeinvalidatie wordt alleen de domeinnaamhouder gecontroleerd op basis van WHOIS-gegevens. Door het ontbreken van bedrijfsinformatie is dit type certificaat volgens SIN vooral geschikt voor situaties waarbij gegevens veilig verzonden moeten worden, maar de identiteit van de website is minder belangrijk.

Naast SSL-certificaten op basis van domeinvalidatie zijn er ook SSL-certificaten op basis van organisatievalidatie beschikbaar. Dit certificaat controleert niet alleen de domeinnaamhouder, maar ook de bedrijfsgegevens aan de hand van data van de Kamer van Koophandel. Deze gegevens zijn voor websitebezoekers via het certificaat inzichtelijk. Een SSL-certificaat op basis van uitgebreide validatie vermeldt alle bedrijfsgegevens, die grondig zijn gecontroleerd aan de hand van gegevens van de Kamer van Koophandel. Daarnaast wordt bij dit certificaat ook de webshopeigenaar gevalideerd als aanvrager van het certificaat. Alleen bij dit uitgebreidere SSL-certificaat wordt naast het groene slotje in de adresbalk ook de bedrijfsnaam in het groen weergegeven.

De meeste .nl-websites die gebruik maken van SSL zijn voorzien van een SSL-certificaat op basis van domeinvalidatie. De andere twee vormen komen relatief weinig voor.

Lees ook
Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Identityspecialist Signicat gaat een strategische samenwerking aan met Cryptshare, expert op het gebied van versleutelde communicatie. Onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke oplossing. Deze oplossing combineert Signicat’s technologie voor online identificatie met de e-mailversleuteling en veilige bestandsuitwisseling1

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Nieuw onderzoek van Kaspersky Safe Kids laat zien waar kinderen tijdens de wintervakantie 2020-2021 wereldwijd het meest in geïnteresseerd waren. Ondanks hun ‘kleinere wereld’, als gevolg van de sociale beperkingen, genoten kinderen voornamelijk van YouTube (21%) en games (15%), waarbij Minecraft het populairst was.

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden