15 jaar oud lek ontdekt in kernel macOS

security-pixabay-pixelcreatures

Een nieuwe kwetsbaarheid in macOS geeft aanvallers zonder verhoogde rechten de mogelijkheid het volledige systeem over te nemen. Het gaat om een kwetsbaarheid in IOHIDFamily, een kernelextensie voor human interface devices. De kwetsbaarheid is al zeker sinds 2002 aanwezig in macOS.

Informatie over de kwetsbaarheid en een exploit is door een gebruiker genaamd Siguza op oudejaarsavond gepubliceerd op GitHub. Op Hackers News geeft Siguza aan de kwetsbaarheid al in februari 2017 te hebben ontdekt. Vervolgens zou hij een exploit hebben uitgewerkt, die hij kort na de lancering van High Sierra had willen vrijgeven. Deze versie van macOS bleek echter enkele wijzigingen te bevatten die de werking van de exploit verstoorden, waardoor de exploit moest worden herschreven. Zo'n elf maanden na zijn ontdekking geeft Siguza de exploit dus alsnog vrij.

Zero Disclosure Initiative

Ook geeft Siguza aan de exploit te hebben aangemeld bij het Zero Day Initiative (ZDI) van Trend Micro. De hacker stelt echter eerder al de exploit en een uitgebreide tekst over de kwetsbaarheid te hebben geschreven, aangezien hij naar eigen zeggen meer van hacken houdt dan van geld. Het bedrag wat ZDI aanbood voor de kwetsbaarheid zou onvoldoende zijn geweest om hem te overtuigen de kwetsbaarheid niet openbaar te maken, iets wat Siguza op oudejaarsavond dus uiteindelijk heeft gedaan.

De hacker wijst erop dat om de exploit uit te voeren een aanvaller al de mogelijkheid moet hebben code uit te voeren op een systeem. Siguza stelt dat een aanvaller die deze rechten heeft weten te verkrijgen, zijn exploit niet nodig heeft om kernelrechten te verkrijgen. De hacker stelt dan ook dat het vrijgeven van zijn exploit voor reguliere gebruikers niets verandert.

Al langer bekend

Siguza meldt op Hacker News inmiddels contact te hebben gehad over de kwetsbaarheid. Een lid van het security team van Apple geeft volgens Siguza aan dat de kwetsbaarheid al langer bekend was. Ook zou Apple eerder een patch hebben vrijgegeven om het lek te dichten, maar deze patch verhielp de kwetsbaarheid in de praktijk niet.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...